Žena za část zisku koupila svému manželovi historický samopal Špagin z roku 1941 i s náboji. Hrozilo jí až osmileté vězení. „Rozsah jejího trestného činu napovídá spíše o uložení nepodmíněného trestu. Senát ale mimo jiné zohlednil to, že se přiznala a svou podrobnou výpovědí přispěla k objasnění celé kauzy. Biskupství brněnskému splácí škodu," vysvětlila rozsudek Frantelová.

Senát podle ní zohlednil také to, že oba obžalovaní byli dosud trestně bezúhonní. Martina Charamzu mohl soud odsoudit až na šest let. Uznaj jej vinným z trestných činů podílnictví a legalizace výnosu z trestné činnosti. Muž od začátku jakákoliv obvinění odmítal.

Reichenauerová ukradla z fary knihy v době, když tam uklízela a dělala výzdobu. „Čtyři knihy odcizila z krabic z volně přístupné místnosti. Vzala i pozlacený dřevěný svícen. Odcizila také klíček od knihovny, odkud vzala další knihy. Policii se jich povedlo dohledat celkem sto třináct kusů. Sto sedmnáct knih se vypátrat nepovedlo. Obžalovaná odnášela knihy autem domů," popsala Frantelová.

Reichenauerová již dříve uvedla, že knihy chtěla zachránit, protože se domnívala, že jsou bezcenné a na vyhození. V její neprospěch ale hovořilo to, že se je prodávala na internetu. Charamzovi nejdříve tvrdila, že knihy zdědila po dědečkovi. Později ale svou výpověď doplnila. Sběratel jí údajně řekl, že by si měla vymazat údaje z počítače, protože v něm má virus, vyjádřil před ní také své obavy z policie. „Pan Charamza věděl, že knihy pocházejí z křtinské farnosti. Svědčí o tom štítky na hřbetech knih. Na asi dvaceti kusech knih odstranil signatury a vlastnické poznámky, aby znemožnil jejich identifikaci," přiblížila Frantelová. Upřesnila, že některé knihy byly na pokračování a Charamza Reichenauerovou požádal, aby mu je přinesla, protože chtěl mít kompletní soubory děl.

Charamzův advokát Petr Skalka ale požadoval, aby soud jeho klienta zcela zprostil viny. S rozsudkem není zcela spokojený a bude zvažovat odvolání. „Je směšné, když je člověk trestaný za běžnou sběratelskou činnost. Výpověď paní Reichenauerové nepovažuji za věrohodnou. Farnost ani sama nevěděla, jaké knihy měla. Z čtyřiadevadesáti kusů knih byla pouze na sedmi vlastnická poznámka," uvedl Skalka.

Státní zástupce Jaroslav Horák si ponechal lhůtu na odvolání. S rozsudkem pro Reichenauerovou souhlasí, ale pro Charamzu požadoval dvou až tříletý nepodmíněný trest ve věznici s dozorem. „Jeho trestná činnost je více společensky škodlivá. Knihy upravoval a obohacoval se na tom. Různé poznámky v historických knihách nedokládají vlastníka a nejsou podmínkou vlastnictví, jak poukazuje obhajoba," uvedl Horák.