Nákaza se potvrdila minulou středu v chovu v Ivančicích na Brněnsku a Moravském Krumlově na Znojemsku. „Nyní máme potvrzená čtyři ohniska na třech místech. Jedno v Moravském Krumlově, dvě v Ivančicích a jedna v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku," dodal ředitel.

Při vybíjení osmnácti veterinářům asistovali i vojáci, strážníci, policisté a hasiči. „Denně bylo na místě zhruba osmdesát hasičů. Zásah velmi zkomplikovaly nízké teploty. Museli jsme většinu dní zasahovat dlouho do noci, kdy teplota klesala i k mínus patnácti stupňům," vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Vše přehledně o ptačí chřipce na jižní Moravě najdete ZDE.

Odchyty a likvidaci zvířat komplikovaly i lidé, kteří se drůbeže nechtěli vzdát. „Některá místa pak museli hasiči opakovaně procházet a zásahy se tak protáhly o desítky hodin," dodal Jirouš.

Oblasti vybíjení nechají veterináři ještě odborně vydezinfikovat. „Jakmile toto čištění ukončíme, začne časová lhůta pro dvě karanténní pásma, která jsme vytyčili okolo ohnisek nákazy. Pro tříkilometrové pásmo je to jednadvacet dnů, pro desetikilometrové třicet dnů. Minimálně měsíc budou tedy opatření ještě trvat," odhadl Semerád.

Z jižní Moravy se chřipka rozšířila i do Středočeského kraje. „Dostáváme zprávy z celé republiky o uhynulé drůbeži, zatím se nákaza nikde jinde neobjevila," ujistil ředitel.

Ptačí chřipka se v České republice objevila po deseti letech. Jedná se o podtyp H5N8, který pravděpodobně není přenosný na člověka. Vznikl zkřížením známějšího a nebezpečnějšího podtypu H5N1.