Projekt začala organizace připravovat v roce 2014 a v těchto dnech tabule lesníci instalují na jimi vytipovaná místa. „Umístění jsme probrali s krajskými profesionálními hasiči. Jde hlavně o turistická rozcestí, lesní cyklostezky, horská sedla, pohoří nebo rozsáhlé lesy," dodala mluvčí.

Podobné značení lidé mohli v lesích najít i dřív, jenže nemělo ucelený řád. „Tentokrát už při projektu budou systematicky spolupracovat hasiči, policie, zdravotníci a strážníci," vyjmenovala Jouklová. Dodala, že brzy můžou v lesích přibýt další Body záchrany.

Jednotnost systému oceňují i hasiči. „Jednou jsme třeba hledali ženu, která se zranila po pádu z koně. Problém byl v tom, že se už setmělo a hledání člověka v lesním terénu není jednoduché. Body záchrany nám můžou urychlit nalezení člověka až o desítky minut," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Rychlé nalezení ztracených lidí není jediná výhoda nového značení. „Může nám pomoct i při lesních požárech. Turista, který ho uvidí, třeba přesně neví, kde je. Skrz Bod záchrany nám to může hned, přesně a rychle nahlásit," zhodnotil možné využití tabulí mluvčí hasičů.

Podobné systémy jsou mezi lidmi oblíbené. „Případů, kdy zranění použijí aplikaci Záchranka místo toho, aby volali na tísňovou linku, neustále přibývá," konstatovala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Aplikace Záchranka, která vznikla na jižní Moravě, je mezi lidmi populární i kvůli možnosti přeskočit často složitou domluvu s operátorem. „Zraněný třeba neví, kde přesně je a hledání orientačních bodů je složité. Lidé vědí, že aplikace pošle operátorovi zprávu o tom, kde přesně je, a všechno usnadní. Navíc si do aplikace mohou nahrát svou anamnézu, takže operátorka hned ví, jaké má zraněný dlouhodobé problémy," dodala mluvčí.

Na podobném principu funguje také další jihomoravská aplikace V bezpečí, která o tom, že je někdo v nebezpečí, informuje jeho příbuzné.