Ať je slyšet i většina, řekl si zřejmě znojemský starosta Vlastimil Gabrhel a oznámil založení nového spolku Pro obchvat. V ostrém prohlášení přitom dlouhodobé kritiky vznikající trasy obchvatu označil za individua a bandu.

Svůj záměr starosta oznámil zastupitelům na závěr jejich pondělního jednání. „Soudci a úředníci v Brně a kdekoliv jinde musí vědět, že obyvatelé Znojma obchvat skutečně chtějí. Žijeme v demokracii a pouhé čtyři osoby nemohou diskriminovat čtyřiatřicet tisíc Znojmáků,“ řekl starosta.

Ilustrační foto.
Na obchvatu Znojma rostou mosty. Přibudou dopravní omezení

Ředitelství silnic a dálnic musí podle jeho slov o povolení dalších částí stavby urputně bojovat. „Věřím, že společně nad touto zvůlí zvítězíme dřív, než stavba přestane investora bavit. Právě na tuto strunu paní Poláková a její banda hraje,“ dodal starosta.

Předsedkyně spolku Obchvat Lenka Poláková starostovy útoky odmítla. „V žádném případě nejsme pouze čtyři, máme archy se stovkami podpisů. Nyní ostatně ani nic neděláme, čekáme, jak úředníci rozhodnou o našich dřívějších podnětech,“ podotkla Poláková.

I podle ní je obchvat nutný. „Jenže zvolená trase je pouhý průtah a navíc úředníci dělají v rozhodnutích obrovské množství chyb, na které je nutné reagovat,“ řekla Poláková.

Budování znojemského obchvatu. Ilustrační foto.
Soud posvětil trasu znojemského obchvatu. Zůstane v územním plánu

Založení spolku naopak uvítal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. „Vidím v tom snahu probudit většinu proti výrazné menšině a vítám to. S tím, že se někdo rozhodne k obstrukcím a využívá všech možností, které mu zákony dávají, se u našich staveb totiž setkáváme často,“ řekl Fiala.

Se starostou se v principu shodl i opoziční zastupitel Pavel Jajtner. „Dostavění obchvatu je naprostá nezbytnost. Starosta snad mohl volit jen mírnější slovník. Pokud jde o samotný spolek, uvidím, jak budou vypadat stanovy a konkrétní zaměření,“ řekl zastupitel Jajtner.

Houslista Pavel Šporcl.
Hudební festival přiveze do Znojma orchestr z Berlína, vystoupí i Šporcl

Podle starosty Kuchařovic Lubomíra Mlejnka měl podobný spolek existovat už dávno. „A od pana starosty bych očekával, že se jako poslanec bude v první řadě věnovat tomu, aby zákony tyto stavby usnadňovaly a omezovaly možnosti obstrukcí,“ poukázal Mlejnek.