Ještě v úterý Komárkův asistent Ivo Gottwald řekl, že prognóza lékařů je příznivá. Komárek podle něj měl nemocnici v řádu týdnů opustit. Známý ekonom měl delší dobu zdravotní potíže se srdcem, zmínil se o nich i na letošním sjezdu ČSSD v Ostravě, kde vystoupil a spolustraníkům řekl, že nedávno absolvoval operaci.

V nemocnici stihl Komárka navštívit ještě prezident Miloš Zeman, a to minulé pondělí. Komárek byl Zemanovým podporovatelem v přímé volbě, v prosinci vyzval sociální demokraty, aby Zemanovu prezidentskou kandidaturu podpořili.

Komárek byl výraznou postavou sametové revoluce

„Zpráva o úmrtí Valtra Komárka mě velmi zasáhla. Vážil jsem si jeho přátelství, jeho nadhledu a obrovské životní moudrosti. Sociální demokracii ale i celé české společnosti bude člověk jeho formátu a životních zkušeností strašně chybět," napsal Deníku.cz vzápětí po zveřejnění zprávy o Komárkově úmrtí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten v minulých dnech novinářům uvedl, že Komárka navštívil na přelomu března a dubna u něj doma. „Byl v dobré psychické pohodě, mluvili jsme spolu o přípravě volebního programu ČSSD a také o současné ekonomické situaci země," uvedl Sobotka.

V listopadu 1989 byl Komárek výraznou postavou sametové revoluce, v první federální postkomunistické vládě obsadil místopředsednické křeslo. Ještě na počátku prosince 1990 byl podle průzkumů Komárek kandidátem na prezidenta číslo jedna.

V roce 1991 se Komárek stal členem ČSSD, ve volbách o rok později vedl stranu jako lídr. Od roku 2011 byl čestným předsedou strany, v březnu tohoto roku se ještě objevil na jejím sjezdu.

Rodiče zahynuli v koncentračním táboře

Život autora desítek vědeckých knih a odborných statí byl plný zvratů a peripetií. Narodil se 10. srpna 1930 v Hodoníně, rodiče zahynuli v koncentračním táboře, on sám podobnému osudu unikl jen o vlásek. Jako opuštěné židovské dítě byl vychován cizími lidmi, kteří mu prý dali „první i poslední" a pro jeho záchranu před přízrakem plynových komor riskovali své životy. Po prožitých válečných útrapách věřil po osvobození ve správnost nastolené cesty a vstoupil do komunistické strany.

Z nadšení socialismem ho pak prý vyléčil studijní pobyt v poválečném Sovětském svazu. Členem komunistické strany ale zůstal až do ledna 1990. Pozornost často budil svým působením na Kubě jako poradce Ernesta Che Guevary v 60. letech. Po návratu se s nadějí zapojil do přípravy ekonomické reformy Pražského jara, zhroucení obrodného procesu v roce 1968 proto nesl velmi těžce. Normalizaci pak strávil spíše v ústraní.

Nový impulz přišel v roce 1984, kdy dostal na starost Kabinet prognóz ČSAV. Z něj později vznikl Prognostický ústav, jehož byl Komárek ředitelem v letech 1986 až 1992. Do skupiny, kterou kolem sebe Komárek v ústavu soustředil, patřili například Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Karel Dyba, Tomáš Ježek či Miloslav Ransdorf. V liberálním prostředí Prognostického ústavu, který tehdejší komunistický režim toleroval, již několik let před revolucí hledali možné cesty ekonomického vývoje po pádu komunismu.

Podle Komárka tak proto nebylo divu, že právě tito lidé se po listopadu ujali otěží nad ekonomickými ministerstvy. Porevoluční nadšení ale záhy vystřídalo vystřízlivění, když se Komárek dostal kvůli ekonomické reformě do názorových neshod se svými někdejšími kolegy. Ve vládě zastánců „šokové terapie" tak pro něj nastaly těžké časy a on ztratil jistotu, že směr, kterým se dali, je tím pravým. Nechtěl být ale neustále „proti a něco kritizovat", a tak se rozhodl vrátit do Prognostického ústavu.

I později ale cítil lítost nad tím, že se mu nepodařilo prosadit cestu, kterou považoval za správnou. Politiku však nakonec úplně neopustil.

Řekli k úmrtí Valtra Komárka:

Michal Hašek, místopředseda ČSSD: „Budeš nám moc chybět, Valtře…"

Jan Chvojka, poslanec ČSSD: „Odešel skvělý člověk. Odpočívejte v pokoji, Valtře…"

Karolína Peake (LIDEM), místopředsedkyně vlády: „Valtr Komárek měl stejně neuvěřitelný osud, jak neuvěřitelné bylo i celé dvacáté století. Jeho životopis stojí za přečtení. Upřímnou soustrast rodině."

Vojtěch Filip, předseda KSČM: „Valtr Komárek patřil k čelným představitelům polistopadových změn v České republice a současně k nejvýznamnějším intelektuálním představitelům obnovené sociální demokracie. Vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho rodině i všem sociálním demokratům, kteří ztratili jednoho ze svých nejvýznamnějších členů a čestného předsedu."