Za úbytkem nestojí jen nezájem žáků o manuální práci, ale i menší počet dětí vycházejících ze základních škol. „Situace, kdy byl kritický nedostatek zájemců o řemeslné obory, už naštěstí pomalu opadá. Nemůžeme však plnit školy, když nemáme dostatek dětí," zdůraznil náměstek jihomoravského hejtmana pro školství Stanislav Juránek.

Situace se liší na jednotlivých odborných učilištích. Na Středním odborném učilišti tradičních řemesel ve Střední ulici mírně roste zájem o umělecké obory. Vůbec nejvíc však chtějí žáci studovat technické obory. „Je to dané i zlepšující se ekonomickou situací. Děti i rodiče si uvědomují, jaký potenciál mají technické obory pro probouzející se průmysl," vysvětlil ředitel školy Jaromír Pragač.

Přihlášky na učiliště• 2016: 1914 (2048) • 2015: 2263 (2147)
• 2014: 2223 (2240)
• 2013: 2351 (2209) • 2012: 2474 (2 313)
* číslo v závorce udává počet volných míst

Stále menší zájem o studium naopak hlásí Střední škola polytechnická v Jílové ulici. Podle ředitele Andrzeje Bartośe kvůli roztříštěnosti učiva. „Na každém oboru se učí od každého trochu. Pokud chce student pracovat jako topenář, musí se jako instalatér učit také o instalaci rozvodů vody nebo plynu. Nic se ale nenaučí úplně a tím pádem nezná svou práci dokonale. Naplnit celou škálu učiva však není v našich silách," upozornil.

Nezkušenost čerstvých absolventů potvrdil třeba zedník Martin Vinklárek. Jeho obor patří u mladých mezi nejméně vyhledávané. „Čerstvě vyučení většinou nevědí, co mají dělat a jsou nepoužitelní," prohlásil.

Opadající zájem studentů o manuální obory se snaží zvrátit kraj. „Dětem i rodičům ukazujeme výhody učebních oborů. Kromě veletrhů nebo dnů otevřených dveří, jsme se za nimi vypravili třeba do obchodních center," přiblížil Juránek. Důležitá je podle něj spolupráce s firmami. Díky ní učni často pracují už při studiu.

O kariéře v některém řemesle pro svého syna uvažuje například Brňan Pavel Hladký. „Nedávno jsem potřeboval něco doma opravit a sám jsem si na to netroufl. Sehnat rychle dobrého řemeslníka se ukázalo být velký problém," uvedl.

HANA FLORIANOVÁ

PATRIK EL-TALABÁNI