Vyškované tak musí za zábavou jinam. Pokud chtějí sledovat představení pod širým nebem, nejblíž to mají do Ivanovic na Hané. Nejmenší město Vyškovska promítá venku dvakrát týdně.

Ještě nedávno to vypadalo, že lázně v Pasohlávkách nemusí vůbec vzniknout. Po pondělním zasedání zastupitelstva to ovšem vypadá jen na další zdržení.
Lázně v Pasohlávkách budou i bez Číňanů. Firmu čeká změna vedení

V Blansku, které je se svými dvaceti tisíci šesti sty obyvateli o šest set lidí menší než Vyškov, pořadatelé loni nabídli 1541 podniků. „Jde o akce, na které byly zveřejněné na webu pozvánky a o kterých dali pořadatelé vědět, v průměru se tak konají čtyři a víc denně,“ informovala vedoucí cestovního ruchu města Martina Hejčová.

123
akcí pořádá ročně nebo se na nich podílí Vyškov. V Blansku je to zhruba 770 akcí

Zhruba na polovině se organizačně podílelo město a jeho příspěvkové organizace. Za období od června do září 2017 je tam zatím nahlášených 195 kulturních akcí.

Vyškov v porovnání se sousedním okresním městem výrazně zaostává. „Akcí, na kterých se město loni organizačně podílelo nebo je přímo organizovalo, je dvanáct. Patří mezi ně třeba Vyškovská pouť, Dny evropského dědictví – dny památek nebo Zahájení turistické sezony,“ vyjmenoval vedoucí kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík. Městské kulturní středisko ve Vyškově loni nabídlo lidem zhruba 111 koncertů či jiných představení.

Dvanáctitisícové Boskovice na Blanensku nabízí ročně 195 akcí. „Kulturní zařízení města Boskovice loni uspořádaly pětadevadesát akcí. Dalších sto pak soukromé subjekty,“ uvedl dramaturg kulturních zařízení Ivo Legner.

Ilustrační fotografie.
Odstřel prasat? Pro myslivce složitý. Střílení musejí kombinovat s prací

Už zmiňovaný Slavkov u Brna má jen šest a půl tisíc obyvatel, ale místní i turisté tam míří na přibližně sto akcí za rok, nejoblíbenější jsou spojené s napoleonskou tradicí. „Akcí pořádaných městem je mezi padesáti až šedesáti. Pak je tu ale asi třicet dalších organizací, každá z nich v průměru uspořádá aspoň další jednu nebo dvě akce. Dohromady je tu ročně až přes sto akcí,“ vyčíslila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.

MARIE MRÁZOVÁ