„Je to poprvé, co tento světový unikát vystavujeme," uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Do té doby byl výlitek uschován v trezoru v Národním muzeu. „Jedinou možnost jej spatřit předtím měli lidé ještě za první republiky, kdy byl vystaven asi na čtrnáct dní v obchodě v Praze na Václavském náměstí jako výlitek mozkovny savce, za který byl předtím považován," popsal autor výstavy Petr Neruda.

Na světě se podobný pozůstatek neandrtálce nevyskytuje, i proto nedokážou historici vyčíslit jeho cenu. „Tento kus je nenahraditelný, nedá se s ním ani obchodovat. Pojistili jsme ho ale na třicet milionů korun," dodal Lukeš.

Z bezpečnostních důvodů doprovázelo převoz i šest policistů z Útvaru rychlého nasazení. Samotný odlitek byl uzamčen ve skříňce, kterou v brněnském Pavilonu Anthropos slavnostně odemkl vedoucí antropologického oddělení Národního muzea Petr Velemínský a umístil ho do vitríny, ve které byla vystavena i Věstonická venuše.

Zde zůstane celý rok po dobu trvání výstavy a potom se vrátí zpátky do Národního muzea. „V muzeu je výlitek permanentně v trezoru, kam se vrátí i po skončení výstavy v Brně," popsal ředitel přírodovědecké části Národního muzea Ivo Macek.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ