Střídání stráží. Letošní volby znamenaly obrovskou výměnu mezi poslanci zastupujícími Jihomoravský kraj. Voliči jich obměnili víc než polovinu. A do parlamentu poslali z třiadvaceti členů sněmovny třináct nových tváří. Bývalí poslanci se vracejí do svých starých zaměstnání. Některým ale politika zachutnala tak, že v ní chtějí pokračovat.

Nejdéle sloužícím poslaneckým matadorem, který se letos už do sněmovny nedostal, je sociální demokrat Ladislav Skopal. Ten sněmovnu opouští po sedmnácti letech. „Dlouho jsem předem oznamoval, že už se do sněmovny vracet nebudu. Po dohodě v okresní organizaci jsem ještě kandidoval na šestnáctém místě," uvedl Skopal.

Teď se chce věnovat zemědělství a potravinářství. Zatím však neví, zda ve státních či soukromých službách. „Chci se ale i nadále účastnit vnitrostranického života sociální demokracie," upozornil politik.

Podobný plán má poslanec TOP 09 Jan Husák. Ten sněmovnu opouští po čtyřech letech. „Nechci zmizet z politiky. Neznechutila se mi. Alespoň na komunální úrovni se jí chci věnovat i nadále," řekl Husák.

Chce se také vrátit k přípravě a inženýringu nových investičních staveb. Ale má problém. „Mnoho se toho v oboru změnilo. Navíc mi propadla zvláštní oprávnění," upozornil.

Ani bývalí poslanci Věcí veřejných nehodlají politiku zcela opustit. „Budu pokračovat ve své firmě zabývající se daňovým poradenstvím. A zároveň se chci připravovat i na příští komunální volby," plánuje Michal Babák z Blanska.

Bývalý ministr školství za Věci veřejné také o další politické kariéře uvažuje. „Už jsem se vrátil ke své praxi psychologa. Ale možná se budu angažovat v komunální politice,"podotkl.

Nová strana

Jeho kolega Otto Chaloupka z Hodonína dokonce plánuje založení nové strany. „Bude se jmenovat Republika," řekl.

Zda se může něco takového, jako založení nové strany vysloužilým politikem povést, si však politolog Stanislav Balík není jistý. „Takových politiků už bylo mnoho a úspěšných jich bylo jen minimum. Ani Jiří Paroubek, který byl celostátně známý, neuspěl," upozornil.

Další poslanci o pokračování v politické kariéře nemluvili. Dana Filipi z ODS se vrací na místo manažerky Městského divadla v Brně, Ivan Ohlídal z ČSSD zase chce pokračovat ve vědecké činnosti na Přírodovědecké fakultě brněnské Masarykovy univerzity.

Pro zvětšení klikněte.

Zatímco dlouholetí politici ODS či ČSSD končí, mezi poslanci KSČM se už roky situace moc nemění. Miroslav Grebeníček a Zuzka Bebarová Rujbrová sedí v parlamentu už od roku 1996 a čeká je i další volební období. Bebarová Rujbrová ale měla namále. Na kandidátce byla až pátá. Na první místo ji poslaly až preferenční hlasy. „Pomohlo mi asi i to, že jsem objížděla kraj s berlemi a na vozíku. A také to, že mne voliči znají. Původně jsem měla být lídr kandidátky, ale jihomoravské vedení rozhodlo jinak," poznamenala. Dodala, že toto volební období pro ni je určitě už poslední.

Že poslanci, kteří sedí v parlamentu několik období, nemají u voličů hendikep, a naopak jim to může pomoci, potvrdil i Balík. „V letošních volbách to voliči ukázali jasně, když Zuzku Bebarovou Rujbrovou vykroužkovali nahoru," tvrdí.

Jako zásobník zcela nových tváří naopak zafungovalo hnutí Ano. Poslalo do sněmovny pět poslanců z kraje. Volba tak překvapila i pětku kandidátky Miloslava Janulíka z Valtic. „Mandát se ale nedotkne péče o mé pacientky," řekl gynekolog.

Další z nových parlamentních stran, hnutí Úsvit, dala kraji sice jen jednoho poslance, ale zato nejmladšího. Stal se jím jedenatřicetiletý syn komunistického poslance Vojtěcha Adama Petr. „Je pravda, že člověk by měl chodit do politiky vyzrálý. Za posledních deset let pracovního života ale věřím, že jsem připraven. Chci lidem dokázat, že mě nevybrali zbytečně," slibuje Adam.