Na některých úsecích Dyje za to mohlo řízené odpouštění vodních nádraží. „Operativně jsme upouštěli Vranov a Letovice. Stále ale mají volné retenční prostory," sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Rozsáhlé povodně kraji podle meteorologů nehrozí. „Bát se jich lidé pochopitelně mohou, ale jen v malém rozsahu po případných bouřkách. Hladiny se mohou přechodně zvedat na menších řekách a potocích," konstatovala meteoroložka z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu Jitka Kučerová. Silný déšť v kraji zkomplikoval hlavně různé akce, které se ruší například kvůli zatopeným hřištím.

Na celý zbytek týdne předpovídají meteorologové přeháňky až bouřky. „Stejné počasí bude i v sobotu, tedy na Medarda. Přeháňky čekáme hlavně v odpoledních a podvečerních hodinách," dodala Kučerová.

Povodněmi zasaženým Čechům Jihomoravané pomáhají různými sbírkami. Krajský úřad spolu s hasiči a Červeným křížem vybírají peníze i věci potřebné k přežití či úklidu. Zapojují se ale i menší organizace a jednotlivé obce. Moravský Krumlov vyhlásil sbírku na pomoc Českému Krumlovu. „Stavební fakulta brněnského Vysokého učení technického zase nabízí bezplatné prohlídky domů, aby vyloučili havarijní stav," řekla mluvčí školy Jitka Vanýsková.