Návštěvy jsou povolené pouze s průvodcem pro omezené skupiny patnácti lidí. Ty jsou rozděleny podle českého nebo anglického výkladu. „Samostatně se můžou lidé pohybovat po zahradě, na kterou je neomezený časový vstup,“ informoval Pavel Ciprian z Muzea města Brna.

Ve vile se smí fotit pouze za příplatek. Vstupné si návštěvníci můžou koupit přímo ve vile nebo přes internet. V příštích dnech ještě některá volná místa zbývají. „Možné je platit bankovním převodem, kartou nebo elektonickou peněženkou, která se dá nabít ve speciálních pokladnách,“ informovala Černá.

Dodala, že od úterý je navíc možné vstupenku rezervovat telefonicky, nebo emailem.

Vila Tugendhat německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe je jedinou brněnskou památkou zapsanou na seznamu Unesco. Někteří Brňané ale kritizují cenu vstupného, která se po rekonstrukci zvýšila o téměř dvě stě korun. „Ještě si rozmyslím, jestli raději nezajdu třeba do planetária,“ řekla napříkald studentka Veronika Kolegarová.

Do vily přijela tatra z Prahy

Brno – Nový artefakt získala v pondělí funcionalistická vila Tugendhat. Z technického muzea v Praze do ní pracovníci převezli Tatru 75. V muzeu ji rekonstruovali už od listopadu.

„Hledali jsme auto, jenž by se nejvíce podobalo vozidlu, které vlastnili Tugendhatové. Původní tatru 57 jsme ale nesehnali. Nahradila ji proto Tatra 75,“ uvedla správkyně vily Iveta Černá.

Automobil muselo do přepravního auta nakládat sedm lidí. Podmínkou bylo, že Tatra musí jet v krytém prostoru, aby se po cestě nepoškodila. V pondělí po šesté hodině večer dorazila do Černých Polí, kde ji pracovníci převezli do garáže. „Tugedndhatovi tam původně měli dvě auta,“ doplnila Černá. Tatru si už od úterý prohlédnou návštěvníci vily.