Výstraha v Jihomoravském kraji platí pro okres Blansko od pátečních 19 do nedělních 10 hodin. „Kritérium na vydání nejnižšího stupně výstrahy kvůli silnému mrazu je aspoň padesát procent území pod mínus dvanácti stupni. Tato podmínka může být splněná právě na Blanensku, protože jinde v kraji by mělo v noci přibýt trochu oblačnosti a ta výraznějšímu poklesu teplot brání," vysvětlil meteorolog z brněnské pobočky ústavu Peter Hruška.

Silné mrazy podle něj zasáhnou také další okresy v kraji a teploty v nich klesnou na mínus sedm až mínus jedenáct stupňů.

Noční teploty se budou v noci na sobotu a v noci na neděli pohybovat mezi minus osmi a minus 13 stupni, a i v nižších polohách mohou klesnout až na minus 12 stupňů. V místech se sněhovou pokrývkou dokonce může teplota ojediněle sestoupit až na minus 17 stupňů. Nejvyšší denní teploty dosáhnou jen minuse šesti až dvou stupňů Celsia.

Až v noci na pondělí se mrazy zmírní. Meteorologové doporučují lidem, aby se teple oblékli, nejlépe do několika vrstev oblečení, a nezapomínali ani na rukavice a čepice. Dětem, starším lidem a nemocným radí, aby venku pobývali co nejméně. „Proti prochladnutí pomáhá tělesný pohyb, teplý nápoj a jídlo. Nedoporučuje se konzumovat alkohol, který rozšiřuje cévy, a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám, i když máme pocit tepla," upozornil meteorolog.