První panely s poezií se v Brně objevily už v červnu minulého roku. Verše visí na domech třeba v Husovicích na náměstí Republiky a ve Svitavské ulici. „Zatím je jich v ulicích celkem deset. Do konce léta nainstalujeme dalších šest například v Maloměřicích a Obřanech,“ uvedl jeden z otců projektu a literární badatel Jiří Trávníček.

Dosavadních sedm panelů v městské části Brno-sever doplní dvě básně na Lesné. „Po domluvě s brněnským dopravním podnikem organizátoři projektu umístí panely u zastávky autobusu Slavíčkova a u kaple svatého Antonína,“ řekl mluvčí Brna-severu Martin Ingr.

Brněnský stadion za Lužánkami v sobotu odpoledne rozezněli Iné Kafé, Michal Hrůza nebo David Koller. Poslechnout si je přišlo několik stovek lidí, neodradilo je zatažené nebe ani to, že největší hvězda festivalu Létofest, Karel Gott, nakonec nevystoupil.
Bez největší hvězdy. Legendárního Gotta nahradil za Lužánkami David Koller

Nejvíce básní se váže k místům v centru města. „Jednáme se všemi městskými částmi, jichž se verše týkají. S Brnem-střed je to nejsložitější, protože jde o památkově chráněný prostor,“ vysvětlil Trávníček.

Webová databáze zatím obsahuje 177 textů. „Stránky průběžně doplňujeme. Nic nás neomezuje. Snad jen to, aby básně měly alespoň nějakou literární kvalitu,“ sdělil badatel Trávníček.

Nejstarší text v databázi je báseň Bohuslava Balbína z roku 1658 věnovaný Panně Marii Tuřanské. „Do výběru ale zařazujeme i současné autory, například Víta Slívu, Martina Reinera, Martina Stönra nebo Věru Rosí,“ doplnil Trávníček.

Ilustrační foto.
Ze srážky aut vyvázli cestující s pohmožděninami, do trolejbusu naboural vozík

Spolu s kolegy vymyslel projekt v roce 2013. Inspirovalo je Brno opěvující dílo Melancholické procházky básníka Ivana Blatného.

DOMINIKA VRBECKÁ