Inspiroval se v zahraničí. „I na internetu se objevily fotky ankety o nejlepšího fotbalistu planety. Hlasovalo se pomocí nedopalků. Bylo to originální a vtipné. Princip byl přitom jednoduchý, možnost s více hlasy vyhrála,“ komentoval nápad Navara.

2 359 868
korun vydá ročně brněnský dopravní podnik na úklid zastávek.

Projekt nazval Zastávky bez vajglů. Zapsal ho, ale dále jej už nikde nepropagoval. „Překvapilo mě, když mi přišel email, že projekt dostal potřebnou podporu od lidí,“ dodal autor projektu. Teď čeká na to, jestli projekt podpoří také od úředníci.

Méně nedopalků v okolí zastávek by ocenili také představitelé brněnského dopravního podniku. Nejvíce využívané zastávky jako je například Stará osada nebo Nové sady uklízí denně. „Máme u nich zvláštní režim s využitím lidí na veřejně prospěšných pracech, o víkendech a svátcích v daných lokalitách uklízí zase nasmlouvaná firma,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Nejen nedopalky, ale i ostatní nepořádek dlouhodobě řeší jak brněnský dopravní podnik, tak i městské části. Zejména ty odlehlejší totiž méně využívané zastávky spravují.

Dlouhodobě se s nepořádkem potýká Brno-střed. Už několik měsíců „Rádi bychom intenzivní úklid rozšířili i na další veřejná prostranství, zvažujeme zejména celou ulici Masarykovu, případně Mendlovo náměstí. Bohužel to však naráží na nedostatek peněz,“ předestřel starosta Martin Landa.

Od zavedení protikuřáckého zákona podle něj také více odhazují neukáznění hosté nedopalky v okolí restaurací. Kvůli provozu zahrádek se také posunul začátek nočního úklidu na pozdější dobu, protože kuřáci na chodnících stojí i pozdě v noci.

Ilustrační foto.
Krvavý konec hádky: muž dostal pár facek, pomstil se kudlou do zad