„Má nové perutě, které jsme ještě nechali vylepšit, když jsme v materiálu smrk nahradili modřínem. Navíc se loni zjistilo, že prohnila hřídel, takže jsme museli shánět toho, kdo to zvládne udělat. Podařilo se nám sehnat dřevozpracující družstvo v Hradci Králové,“ informoval poddvorovský starosta Ivo Padalík.

Památce vandalové ulomili tři lopatky, které nechali pohozené na zemi.
Historickou památku Starého Poddvorova poničil neznámý vandal

Do zvelebení památného mlýna dala obec s podporou ministerstva kultury sedm set tisíc korun. „Navíc jsme tady udělali nové vstupní schodiště z modřínu a dubu, dále elektrickou přípojku, a to především kvůli zabezpečovacímu a kamerovému systému, abychom tak i do příštích let ochránili obecní majetek. Taktéž byla nutná úprava přístupové cesty, která je z hrubého makadamu,“ uvedl starosta.

Od prázdnin by se měla kulturní památka z roku 1870 dočkat také nasvětlení, které bude fungovat do půlnoci. „Od prázdnin zahajujeme prohlídky s průvodce, budou každou sobotu a neděli od deseti do sedmnácti hodin. Jinak si ji zájemci v minimálním počtu čtyř lidí musejí předem objednat,“ doplnil Padalík.

V areálu mlýna ještě obec plánuje vyčištění studny, zřízení datového připojení a nabíjecí zásuvku pro elektrokola.

Ilustrační foto
Vždy smrtelný. Africký mor prasat ohrožuje chovy na jihu Moravy

Mlýn poničili neznámí vandalové před třemi lety. Podle policie způsobili škodu za sto dvacet tisíc korun. „Nakonec se nepodařilo zjistit pachatele,“ uzavřela policejní mluvčí Kamila Haraštová.