Festival pořádá Turistické informační centrum města Brna letos už potřinácté. Přehlídka za sebou měla v minulosti jedenáct ročníků, když před šesti lety pod tímto názvem zanikla, kvůli nově založenému festivalu Divadelní svět Brno.

Vloni se však festival dočkal svého znovuobnovení. „Na prknech, dlažbě i trávě je součástí snahy oživit střed města v době léta. Proto také nese posdtitul Festival živého města. Chceme v Radnické ulici vytvořit místo střetávání různých žánrů a uměleckých forem. I proto je program sestavený jako pestrý koktejl nejen divadla, ale i hudby," naznačila ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková.

Centrem festivalu tak letos nebude jen náměstí Svobody. „Rozrosteme se i na Moravské a Jakubské náměstí či na nádvoří Místodržitelského paláce a Staré radnice. Zde nám variabilní podium s možností zastřešení umožní odehrát akce i za nepříznivého počasí," uvedl Jiří Mottl z Turistického informačního centra města Brna.Pro zvětšení klikněte.

Přehlídku zahájí v pondělí 6. června odpoledne slavnostní průvod artistních umělců z Cirkusu LeGrando, který projde městem z Radnické až na Moravské náměstí. „Celkem nabídneme na dvaačtyřicet akcí. Do Brna zavítají umělci z oblastí performance, site-specific, experimentálního divadla od nás i ze zahraničí. Vystoupí například komedianti na jednokolkách s názvem Opus Furore z Berlína, klaunské uskupení Squadra Sua nebo Divadlo rozmanitostí. Zájemce pobaví známé pořady Na stojáka a Komediomat či dvě ohňové show od souborů Amanitas a V.O.S.A. Theatre," přiblížil Mottl.

Festival vyvrcholí v pátek 10. června bláznivým Dnem masek. „Den bude i poctou slavnému skladateli Leoši Janáčkovi, proto jsme zvolili podtitul s Leošem na věčné časy. Na akci spolupracujeme s Národním divadlem Brno, především se souborem Janáčkovy opery. Dramaturgii průvodu připravila Patricie Částková, režisérem je Tomáš Pilař," popsala produkční festivalu Kamila Havířová.

Páteční program začne v parku na Moravském náměstí už v půl třetí odpoledne. Nabídne taneční přehlídku, malování na obličej, workshop na výrobu vlastních originálních masek, vystoupení praporečníků, akrobatů, chůdařů a žonglérů. Maskovaný průvod poté vyrazí v sedm hodin večer od Janáčkova divadla přes náměstí Svobody na Moravské náměstí za hudebního doprovodu WraaDap Bandu. „Poprvé se mohou do soutěže o nejlepší masku zapojit i Brňané a ve své masce splynout s průvodem. Soutěž jsme vyhlásili ve dvou kategoriích pro dospělé a děti. Vítěz v hlavní kategorii si odnese poukaz na zájezd s cestovní kanceláří Kudrna za deset tisíc korun, připraveno je ale i mnoho dalších cen jako rodinné balíčky do Vida centra, volné vstupenky do kina Art, Mincmistrovského sklepa či na věž Staré radnice," uvedla Havířová. Dodala, že vítěze určí dosud tajná tříčlenná porota, v níž se jako hlavní porotce zjeví sám Leoš Janáček.