„Krátce před druhou hodinou jsme se dozvěděli o čelním střetu dvou aut. Jedním z nich je Renault Clio s cizí poznávací značkou. V něm cestoval muž, jehož totožnost zatím neznáme," uvedla policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Muž při srážce zemřel.

Ve druhém autě seděla čtveřice lidí ve věku čtyřiašedesát až čtyřiasedmdesát let. Tři z nich zahynuli. Poslední ženu záchranná služba letecky přepravila do nemocnice v Brně. „Co je příčinou, zatím nelze říct. Kolegové zajistili veškeré stopy. Událost postupně vyhodnotíme. Šetříme míru zavinění i příčinu kolize," doplnila Komárová.

Pouťová atrakce se naklonila při hodech v Zaječí.
Nehoda v Zaječí: Majitel volal ještě v deset večer, říká otec zraněného

Nehoda se stala v zatáčce u odbočky na Hroznovou Lhotu. Prodavač z nedalekého stánku s ovocem Deníku Rovnost sdělil, že některá auta místem projíždí vyšší rychlostí. „V tu dobu tady byl kolega. Ten vyprávěl, že slyšel jen ránu a pak se tam začala sjíždět auta. Co se stalo, ale přesně neví," krčil muž rameny.

Policisté místo uzavřeli na dlouhé hodiny, otáčet se musely desítky až stovky řidičů. Jedním z nich byl například Petr Marada. „Viděli jsme, že se lidi otáčí, tak jsme to vzali rovnou přes Bzenec," poznamenal. Přes stejné město museli všichni, kdo se chtěli ze směru od Strážnice dostat do Veselí nad Moravou.

Poslední tělo hasiči vyprostili až kolem páté hodiny odpolední. Když záchranáři dorazili, byl už řidič po smrti. „Celkem jsme po našem příjezdu vyprošťovali čtyři osoby. Jednu jsme se snažili oživit. Další byla ve velmi vážném stavu, záchranná služba ji přepravila k dalšímu ošetření. Co do počtu usmrcených, je to za posledních patnáct let třetí nejtragičtější nehoda na jižní Moravě," informoval mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Jediná přeživší skončila ve fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích. Když s ní záchranáři letěli vrtulníkem, byla při vědomí. „Utrpěla vážná mnohačetná zranění, zůstala ale při vědomí," podotkla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Jižní Morava má za sebou víkend, při kterém na silnicích zemřelo dohromady pět lidí. Už v pátek naposledy vydechl dvaadvacetiletý motorkář. Mezi obcemi Nesvačilka a Žatčany na Brněnsku narazil do dodávky.

Ilustrační foto.
Dálnici D1 zablokovala nehoda čtyř aut. Vytvořila se šestikilometrová kolona