Jednou z obcí, která se k žalobě připojila, jsou Moravany nedaleko Brna. Jejím zástupcům nejvíce vadí, že existuje několik variant takzvané Jihozápadní tangenty, která má propojit dálnice D1 a D52. „Pokud nakonec vznikne varianta vedoucí přes Modřice, zůstanou Moravany v trojúhelníku mezi třemi dálnicemi,“ upozornila tamní starostka Marie Barešová.

Územní rezervy se nelíbí ani starostovi Rozdrojovic Danielu Stráskému. Jeho obec leží severně od Brna a týká se jí zamýšlená dálnice D43. „Krajský úřad zamítl naše námitky k umístění rezervy pro dálnici blízko naší obce,“ vysvětlil starosta Stráský.

Ředitel kanceláře městského architekta Michal Sedláček.
Městský architekt chystá velkou výstavu. Představí i novou obytnou čtvrť

Krajský úřad zatím žalobu nedostal. Neví tak, jakým způsobem chtějí žalobci územní plán zrušit. „Včera jsme spis zaevidovali, nyní ho dostane přidělený soudce. Do čtrnácti dnů ho dostane i krajský úřad k vyjádření, který má také dva týdny,“ vysvětlila mluvčí soudu Eva Sigmundová.

Náměstek hejtmana pro územní plánování Martin Maleček věří, že územní plán žalobu ustojí. „Je velmi pečlivě připravený a lépe to už nešlo. Vyhovuje stavebnímu zákonu, politice územního rozvoje i výtkám soudu z minulého zrušení plánu,“ řekl Maleček.

Podle něj tak žaloba může stát pravděpodobně na různých možnostech výkladu zákona. „Od toho je tu soud, aby rozhodl,“ doplnil Maleček.

Krajský soud má na vyřízení návrhu na zrušení devadesát dnů. „Z důvodu obsáhlosti a náročnosti je možné lhůtu prodloužit,“ upozornila mluvčí soudu Sigmundová.

MICHAL RAPCO
KATEŘINA BERANOVÁ