Radnice problém zjistila letos, když nechávala pročistit dešťové vpusti. „Majitelé domů si například objednají firmu na rekonstrukci. Ta použité maltové směsi, zbytky betonu i lepidla vypustí do nejbližšího kanálu. Tam směs zatuhne a kanál přestane plnit svou funkci. Při přívalových deštích voda neodtéká a zaplavuje lidem domy. A my pak řešíme jejich stížnosti,“ přiblížil ředitel technických služeb Petr Zvonek s tím, že s problémy se potýká hlavně sídliště na Zlaté Hoře.

Jak dodal ředitel Vodovodů a kanalizací Vyškov Vladimír Kramář, jde o porušení kanalizačního řádu. „Přitom se tak děje v podstatě pokaždé, když se někde staví,“ upozornil Kramář.

Diváci na okruhu při brněnské Monster Energy Grand Prix České republiky 2017.
GP 2017: pořadatelé prodělali méně než loni. Stížnosti na hluk byly rekordní



Vedení Slavkova nyní čeká dlouhodobé a nákladné čištění a rekonstrukce. „Plán mluví o čtyřech letech a asi sedmi milionech korun. Chceme, aby se vše dalo do pořádku, řadu let situaci nikdo neřešil,“ vysvětlila místostarostka města Marie Jedličková.Problém s ucpanou kanalizací mají v celém Slavkově. Největší je na Zlaté hoře, kde se nejvíc staví.Zdroj: Deník / Pavel Vičar

Technické služby také nechaly vypracovat dokumentaci, která ukáže na všechny znečištěné kanály se zatvrdlou směsí. K dispozici ji Zvonek bude mít tento týden.

Zatím se radnice aspoň pokouší zdůrazňovat lidem, že kanalizaci tímto způsobem využívat nemůžou. „Snažíme se tím problému předcházet, je to ale zbytečné,“ povzdechl si starosta Michal Boudný.

Přitom jak ukázal průzkum redaktora Vyškovského deníku Rovnost přímo na místě, obyvatelé jsou se situací seznámení. Málokdo se k ní však chtěl blíž vyjádřit. „Něco už jsem zaslechla. Naštěstí jsem ale přímo já žádné větší problémy s vytopením domu nemusela řešit. Snad jen jednou mi odpady nefungovaly tak, jak měly,“ vzpomínala například Olga Červinková.

Ilustrační foto
Svatby: snoubence lákají sady, vinice i jeskyně

Že by někdy chtěla nechat beton ze stavby vylít přímo do kanálu, odmítá. „To by mě nenapadlo, nevím, proč bych to dělala,“ řekla žena.