„Ano, o tom víme," přikyvují žákyně dolnověstonické základní školy Leona Zemčíková a Jitka Malíšková. Po vystoupení, kterého se v sobotu, v den oslav zúčastnily, zavítaly do archeologické expozice nacházející se v muzeu v Dolních Věstonicích. Ta nález slavné Věstonické venuše připomíná. „Využily jsme toho, že je dnes po celý den vstup zdarma," říkají obě.

Muzeum přitom navštívily už několikrát se školou i se svými rodiči. Pravěkou sošku proto obě dobře znají. „Učily jsme se o ní i ve škole," tvrdí.

Obec Dolní Věstonice slaví sedmisetleté výročí. Lidí mohli navštívit tamní muzeum a prohlédnout si Věstonickou venuši. Zdarma.O tom, že Dolní Věstonice si každý vybaví díky známé pravěké figurce, svědčí i počet návštěvníků tamního muzea. „Jen v loňském roce přišlo dvacet tisíc lidí," pochvaluje si pokladní a průvodkyně Jiřina Ludínová. O půl jedné odpoledne jich od rána napočítala bezmála sto. „Nejčastěji se návštěvníci ptají na venuši a pak na místo jejího nálezu," podotýká Ludínová, která v dolnověstonickém muzeu pracuje již patnáct let.

Pravěké naleziště však lidé najdou jen stěží, zato se o něm dozví z archeologické expozice. „Ta popisuje, kde je místo nálezu, kdo sošku objevil, historii i samotné období, ze kterého venuše pochází," přibližuje průvodkyně.

Sedm set let

Nejen hliněná plastika, ale i krásná okolní příroda přilákala v sobotu do Dolních Věstonic Jakuba Vráběla z Buchlovic. „Jsem tu už poněkolikáté," přiznává. O tom, že je obci sedm set let se dozvídá u pokladny dolnověstonického muzea. Dostává totiž volnou vstupenku. Stejně jako devatenáctiletý Petr z Klatov. „O výročí nevím. Nejsem místní. My jen projíždíme. Ale Věstonická venuše je natolik známá, že jsme se do muzea podívat museli," usmívá se.

Dokonce pátrá v paměti, co všechno o sošce ví. „Tu pravou tady nenajdeme. Je uložená v Moravském zemském muzeu v Brně," říká správně. Je součástí sbírek ústavu Anthropos. Její hodnota je podle odborníků nevyčíslitelná. Ale američtí starožitníci její cenu v roce 2004 stanovili na čtyřicet milionů dolarů.

Věstonickou venuš, suvenýr za pár korun, si však Klatovčan nezakoupil.

Obec Dolní Věstonice slaví sedmisetleté výročí. Lidí mohli navštívit tamní muzeum a prohlédnout si Věstonickou venuši. Zdarma.