Podle ní bylo zjevné, že dvojice není v mámení hotovosti žádný nováček. „Žena mi desky strčila až pod nos, usmívala se, byla milá. Po odmítnutí se však začala vztekat,“ vzpomínala. Na rozdíl od ní ale někteří chybu udělali. „Dávali jim i dvě tři stovky,“ dodala.

Potom zavolala městskou policii. Mezitím však dvojice nastoupila do svého audi a odjela. Jak vysvětlil zástupce velitele strážníků Petr Urban, podvodníci jsou zběhlí. „Nezdrží se dlouho. Kolikrát je lidé nahlásí včas, ale po příjezdu hlídky už nikde nejsou,“ uvedl s tím, že jde o Rumuny, kteří řádí po celé České republice.

VYDÁVAJÍ SKŘEKY

Problém nastane i v případě, že hlídka podvodníky zastaví. Jen těžko zjišťuje jejich totožnost. „Podle výše škody jde buď o přestupek, nebo trestný čin, který předáváme státní policii. Jenže Rumuni nespolupracují, nemluví, jen vydávají skřeky,“ přiblížil velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček. Práci jim komplikuje i novela zákona platná od 1. července. „Dřív šlo uložit v přestupkovém řízení zákaz pobytu na území města. To už neexistuje,“ vysvětlil.

Ilustrační foto
Zubní pohotovost? Na Vyškovsku stále v ohrožení. Lidé jezdí pro pomoc až do Brna

Nejúčinnější obrana tak podle něj zůstává do pouličních sbírek nepřispívat. To potvrdila i mluvčí vyškovské policie Alice Musilová. „Desky s formuláři si může vyrobit každý. Je dost oficiálních sbírek, které jsou zažité a tradiční. Když už chce někdo přispět na ulici, měl by být opatrný a zjistit si, na co a komu přispívá. Pokud se lidem něco nezdá, můžou volat strážníky nebo policisty,“ doporučila.

Na Vyškovsku jsou rumunští podvodníci strážcům zákona dobře známí, na Blanensko se ale ještě nevydali nebo je nikdo neodhalil. „Nic hlášeného nemáme. Kolem Tří králů se podvodníci objeví, ale jinak je jejich výskyt v okrese sporadický,“ uvedl policejní mluvčí Bohuslav Malášek.

Jiné zkušenosti mají v Břeclavi. V půlce srpna podvodník před obchodním domem oslovil řidičku. Vytáhl desky a žádal příspěvek pro neslyšící. Když žena vytáhla peněženku, vypadla jí do klína pětistovka. Muž jí peníze sebral a utekl.

Ilustrační foto.
Přijdou o radu i čtvrtinu zastupitelů. Je to přežitek, tvrdí starosta

Zatím nejlépe se s podvodnou skupinou vypořádali v Brně. Strážníkům se ji povedlo dostat mimo hranice města. „Zaměřili jsme se na ni, pomohl nám i kamerový systém a lidé, kteří se nám ozývali. Neměli tak prostor ve svém záměru uspět,“ přiblížil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Veřejné sbírky povoluje příslušný krajský úřad podle sídla organizace. Může také trestat pokutami až do výše půl milionu korun. Ovšem jen v případě pochybení organizátorů povolených sbírek. „Pokud jde o vybírání peněz bez povolení, pak se nejedná o přestupek postižitelný podle zákona o veřejných sbírkách, ale věc řeší policie,“ vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.