Doma už má nachystané dva kbelíky. Jako každý rok se chystá Magdaléna Hemzová z Moravského Žižkova na Břeclavsku na jahody. Natrhá si je do vlastních nádob a po zaplacení odnese domů. Má výhodu, samosběr jahod funguje přímo u ní v obci. „Je to jen kousek a kvalita je výborná. Člověk si sám vybere, jaké plody chce," pochvalovala si Hemzová.

Podle Leoše Buzrly z žižkovského ovocnářství se tam jen v pondělí vystřídaly stovky zájemců. Otevřeno mají třikrát týdně. „Ale může se stát, že jahody nestačí dozrát. Poptávka je nyní vyšší než nabídka. Volá stále víc nových lidí, kteří se ptají na cestu, jak se k nám dostat," podotkl Buzrla.

Samosběr jahod na jižní Moravě.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

HORŠÍ NEŽ LONI

Jahod je letos méně než v minulých letech, jako jiné ovoce je postihly jarní mrazy. „Nejméně polovina je pryč, ale těžko se to odhaduje. Určitě je to horší než loni," porovnal Buzrla.

V pondělí poprvé měli lidé možnost samosběru také v Šakvicích na Břeclavsku. Další termín je středa, dál je sklizeň nejistá. „Po mrazech to vypadá, že zelené plody snad ani nedozrají. Vidím to špatně," řekla Miroslava Jakubčíková, která má na starosti šakvickou pěstírnu s manželem.

Přitom obvykle je tam doba samosběru rozložená až do tří týdnů. „Loni jsme měli samosběr čtyři týdny. Pořád jahody dorůstaly a byly pěkné a velké. Letos jsou krásné velké plody jen na nové výsadbě, ale jinak je to velká bída. Někde zmrzlo třicet procent, jinde až osmdesát," uvedla žena.

Samosběr jahod začal rovněž v Jahodárně ve Chvalkovicích na Hané na Vyškovsku. Zájemci si mohou ovoce nasbírat tři dny v týdnu. Cena je čtyřicet korun za kilogram, stejně jako v Šakvicích. V Moravském Žižkově lidé zaplatí o desetikorunu víc. I přes úbytek plodů však pěstitelé na Břeclavsku nezdražovali. „Cenu máme pořád stejnou," potvrdila Jakubčíková.

Lidé jezdí na jahody i do Dolní Lhoty na Blanensku. Letos však mrazy zničily tři čtvrtiny úrody. „Objednávky zatím přijímáme nezávazně. Za týden by sběr mohl začít. Chceme vyhovět všem zájemcům, ale nyní nemůžu říct, kolik jahod bude," nastínila Vlaďka Plchová z rodinné firmy.

MICHAL HRABAL

JANA ŠTÉGNEROVÁ