„Byla to spontánní akce, která měla obrazně přinést chybějící kříže. Zcela vážně ale měla upozornit na přehnanou korektnost, která pomalu gumuje historické a kulturní symboly spojené s minulostí i současností Evropy,“ zdůvodnil v úterý Deníku Rovnost jeden ze členů skupiny Leoš Prokeš.

Že by se vylepováním křížů aktivisté dopustili vandalismu, Prokeš odmítá. „Dbali jsme, aby nálepky nepoškodily majetek a kříže šly jednoduše sundat, bez použití speciální techniky. Prodejny jsme polepily ve večerních hodinách, abychom nenarušili jejich provoz,“ řekl.

Na sociálních sítích někteří lidé označili akci aktivistů za nepřiměřenou. „Reakce je přehnaná. Je to trapné,“ okomentoval fotografie polepených brněnských prodejen na facebooku Tomáš Vobruba.



Způsob, jakým skupina projevila nesouhlas, se nelíbí ani Brňanu Milanu Jelínkovi. „Lidl si může na svých letácích vyobrazovat, co se mu zachce. Polepit na protest obchod je stejně nepřijatelné, jako polepit někomu dům,“ myslí si muž.

Nálepky ze skel a přístřešků s nákupními vozíky zmizely ještě v úterý ráno. Reakce společnosti Lidl byla strohá. „V několika našich prodejnách se objevily samolepky křížů na dveřích či výlohách. Naši zaměstnanci je po příchodu do prodejny odstranili," sdělila mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Někteří Brňané neberou čin aktivistů příliš vážně. „Nejspíš to byl jen neškodný žert. I když některé věřící mohlo vymazání křížů trochu urazit,“ poukázala na aktuální kauzu, která se šíří v médiích, Brňanka Simona Zbytovská.

Kříže se objevily již dříve na prodejnách společnosti Lidl v Praze. V Olomouci zase muž obcházel prodejnu v taláru a dokreslovat kříže na zboží.

Kardinál Dominik Duka.
"Bezprecedentní a nekulturní akt." Ke kritice Lidlu se připojil i kardinál Duka
Balení řeckého produktu od Lidlu s vymazanými kříži kostelů na Santorini
Lidl v letácích vymazal křesťanské kříže. Prý kvůli náboženské neutralitě

DOMINIKA VRBECKÁ