Ve Vacenovicích mají například vyhlášku o čistotě a pořádku v obci. Ta zakazuje pohyb zvířat na dětském hřišti, pískovišti, sportovišti a hřbitově. „Už je dost zastaralá. Měli jsme teď na kabelové televizi upozornění, aby lidé na vyhlášku nezapomínali a uklízeli po svých psech nepořádek. Je to ale jen výzva. Pokud bychom někoho chytli, nemáme možnost ho pokutovat," uvedla starostka Vacenovic Jana Bačíková. O případu by musela jednat v Kyjově, a to může působit proti zamýšlenému výsledku. Do budoucna chce problém řešit jinak.

Vacenovice vlastní policii nemají, proto je situace obtížnější. V Hodoníně policie pejskaře pokutuje. „Pokud pes znečistí veřejnou plochu, může majitel získat blokovou pokutu, která se pohybuje v řádu stovek korun. Buď strážníci někoho uvidí, situace je zaznamenána kamerovým systémem, nebo porušení oznámí občan," upozornil ředitel hodonínské městské policie Jindřich Vašíček.

Jedenáct let už mohou hodonínští pejskaři také využívat šest míst, kde jejich čtyřnozí kamarádi nemusí zůstávat na vodítku. Majitel za psa ale stále zodpovídá. „Když se vyhláška řešila, vybírali jsme městská prostranství. Pejskaři by uvítali více prostoru, ale už v minulosti se místa hledala jen těžce," dodal Vašíček.

Ve Znojmě řeší strážníci ročně řadu přestupků ohledně exkrementů. V posledních letech se na ně zaměřují. Pokud nechá majitel nepořádek bez uklizení poprvé, strážníci to řeší domluvou. „Zaneseme ji ale do evidence. Jakmile dojde k opakování přestupku, přistupujeme k pokutování," doplnil ředitel znojemské městské policie Ivan Budín.

V Bzenci si lidé občas na exkrementy stěžují. S řešením problému má ale město špatné zkušenosti. „Koupili jsme koše se sáčky, ale do měsíce je vandalové zničili. Spousta chovatelů po sobě uklízí, ale pořád je to o těch, kteří to neřeší," prohlásil bzenecký starosta Pavel Čejka.

Hustopeče na Břeclavsku se psími extrementy v ulicích příliš problém nemají. Městská policie kromě dohledu zajišťuje i odchyt zatoulaných zvířat. „V okamžiku, kdy se pohybuje volný pes, policie jej odchytne a předá veterinární službě," doplnil místostarosta Hustopečí Bořivoj Švásta.

MAGDALÉNA KUNRTOVÁ
BARBORA CHYTILOVÁ