Už od září 2017 totiž mateřské školy čeká zavedení posledního roku povinné docházky, a tím počet odkladů i dětí v přípravných třídách naroste. „Chceme ulevit našim školkám a školám. Proto jsme začali v červnu stavět přípravnou třídu i na naší škole. Do poloviny září, kdy začne fungovat, by mělo být hotovo. Poskytne prostor až pro patnáct dětí," nastínil ředitel základní školy v Jasanové ulici Přemysl Jeřábek.

Půjde o děti, které nejsou připravené na vstup do školy. Výškou, váhou nebo třeba grafomotorikou, což zahrnuje třeba hmatové schopnosti a mimiku.

Co jsou přípravné třídy
• Přípravné třídy v České republice fungují od roku 1993.
• Jsou určené především pro děti s odkladem školní docházky, ten čeká na jihu Moravy aktuálně zhruba každé čtvrté dítě
• O zařazení dětí do přípravné třídy rozhoduje ředitel školy na žádost zákonného zástupce dítěte a na doporučení školského poradenského zařízení
• Zřízení přípravných tříd povolují krajské úřady, které na jejich provoz posílají peníze, v tomto školním roce jich přibylo na jihu Moravy 12

Podle náměstka hejtmana Stanislava Juránka kvůli změnám ve školském zákoně přibude v jihomoravských školkách brzy tři sta dětí. Už nyní se přitom v tamních přípravných třídách vzdělává 343 žáků. „Plný nápor dětí zažijeme za dva až tři roky, až se zákon plně zavede. Do té doby bude třeba vystavět aspoň deset nových přípravných tříd a zvlášť v Brně," upozornil. Přípravné třídy zřizuje právě kraj.

Kolik dětí nakonec bude nultý ročník přesně potřebovat, se ale odhadovat nedá. „Pokyny k předškolnímu vzdělávání od ministerstva zatím nemáme. Na změny kvůli novému zákonu se ale potřebujeme připravit, nejlépe už v srpnu či v září. Třeba jak pětileté děti do přípravných tříd vybírat," poukázala učitelka přípravné třídy základní školy na náměstí 28. října Zdeňka Párová.

Od září otevřou dva nulté ročníky pro šestatřicet dětí, tedy o šest víc, než je obvyklý limit.