I přesto, že před kasárnami postávalo v sobotu kolem poledne jen několik málo desítek lidí, emoce jitřila asi desetičlenná skupinka protestantů. Z jejich vlajek a cedulí je na první pohled patrné, že s příjezdem americké armády nesouhlasí.

Jednoho z nich dokonce kvůli jeho jednání museli usměrňovat policisté. „Mimo jiné vbíhal do silnice před projíždějící armádní vozidla. Neuposlechl výzev kolegů a činil tak opakovaně. Je tak podezřelý z protiprávního jednání, jehož kvalifikaci ještě prověřujeme. Jednou z možností je, že by mohlo jít o přečin výtržnictví," přiblížil policejní mluvčí Pavel Šváb s tím, že další podobné incidenty už policisté řešit nemuseli.

Mimo skupinku protestantů, soudě podle mávajících rukou a úsměvů, postávali před vyškovskými kasárnami hlavně k příznivci amerického vojska a zvědavci, kteří si nechtěli nechat ujít pohled na armádní techniku. Mezi nimi je například Vítězslav Marek z Prostějova, který dorazil se svým synem. „S vojenskou technikou, a zvlášť v takovém množství, se člověk nesetkává každý den. Překvapilo mě, jak jsou vojáci vstřícní, i po několikahodinové cestě se vůbec netváří otráveně, naopak, mávají nám a usmívají se," zhodnotil Marek.

I on už však byl trochu unavený. Na první část konvoje si totiž musel spolu s ostatními trochu počkat. Přesněji něco přes dvě hodiny. Vojáci z Prahy vyjeli o hodinu později. „Navíc se zdrželi i po cestě například kvůli uzavírkám na trase. Řešili také nějaké technické záležitosti a přestávky," přiblížila mluvčí Generálního štábu armády Jolana Fedorková s tím, že sedmý proud, tedy poslední, který míří do Vyškova, vyjel z ruzyňských kasáren po poledni.

V prostorách vyškovské posádky se bude konat společný výcvik Američanů s českými vojáky zaměřený na střeleckou přípravu, vojenské lezení a řízení vozidel. Na své si v neděli přijde i veřejnost. Od dvou hodin může do kasáren dorazit na prohlídku statické ukázky vojenské techniky.

Vyškov první vojáci opustí v pondělí v osm hodin ráno. Kolona bude pokračovat po dálnici D1 a na polskou hranici a opustí Českou republiku. Poslední část konvoje má překročit hraniční přechod Věřňovice do půl čtvrté odpoledne.