Podle vyšetřovatelů je ale všechno jinak. „Na základě rozsáhlého několikaměsíčního šetření, shromáždění svědeckých výpovědí a na podkladě množství znaleckých posudků se podezření neprokázalo. Kriminalisté zároveň nezjistili spáchání ani jiného trestného činu, například zbavení osobní svobody, a to ani ve vztahu k jiným členům a příslušníkům rodiny," potvrdila mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

Rodiče pěti dětí měli nejstarší dceru z nejasných důvodů ukrývat a vyhrožovat jí s tím, že pokud něco někomu řekne, půjde na psychiatrii nebo do vězení. Žena se ale podle znaleckých posudků sama bránila mezilidskému kontaktu. „Šetřením bylo potvrzeno, že žena se sama vyhýbala lidem, dobrovolně se zavírala doma a vybudovala si sociální fóbii," podotkla Šebková.

Podle psychologů je neurotická porucha doprovázená úzkostí, která pramení z negativních očekávání vlastního selhání. „Jak bude člověk trpící sociofobií fungovat, se těžko hodnotí. Ke každému je potřeba přistupovat individuálně," připomněl vyškovský psycholog Jaroslav Skalička.

Třiatřicetiletá žena se podle závěrů policie bránila práci nebo návštěvám lékařů. „Neměla zájem o praktické věci, jako je výdělek, placení pojištění nebo o lékařskou péči a naopak očekávala pomoc od nejbližšího okolí. Pokud se jí této pomoci nedostalo, své okolí za to obviňovala a kritizovala," upozornila policejní mluvčí.

Červencová přítomnost policie obcí otřásla, hned se vesnicí rozběhly nejrůznější fámy. „Nevím, co k tomu říct. Počkám si na vyjádření policie, s kterou jsem byl celou dobu v kontaktu a spolupracoval s ní," řekl pouze starosta obce Miroslav Přikryl.

Podle zjištění Deníku Rovnost oznámila celou věc na policii mladší sestra ženy. „S oznámením jsem váhala, protože jsem měla strach, jak se rodina zachová, když se obrátím na policii. Ani já, ani sestra jsme si nebyly jisté, zda se tím bude někdo zabývat. Protože jsme byly obě celý život udržované ve vědomí, že nám nikdy nikdo neuvěří," prohlásila před časem sestra.

Proč rodiče její sestru věznili, tehdy neobjasnila. Nechtěla mluvit ani o tom, jakého násilí se na ní měli dopouštět. Podle ní si po propuštění z nemocnice měla shánět bydlení a práci.

Ženě v trestním řízení pomáhal advokát Karel Střelec, který má kancelář ve Vyškově. V pondělí ale nebyl k zastižení. Podle jeho otce Karla Střelce byl na školení v Brně. „Podrobnosti neznám, ale může podat stížnost proti rozhodnutí policie," připomněl možnost Střelec.

Podle zjištění Deníku Rovnost policie ženu a jejího nezletilého bratra odvedla z domu v polovině července. Nejmladší syn je ale už delší dobu zpět u rodiny. „Chodí normálně do školy. Jsem ráda, že budou mít pokoj, je to slušná rodina a hlavně lidé z obce z toho udělali strašlivou bublinu," poznamenala starší žena z Milonic, která si přála zůstat v anonymitě.