V širší nominaci se objevila už před dvěma lety, kdy odborníky uchvátila v roli Dory Idesové v inscenaci Žítkovské bohyně, které jsou dodnes v Městském divadle ve Zlíně pravidelně vyprodané. K vítězství v prestižní ceně Thálie ale hodonínskou rodačku přiblížilo až její ztvárnění Štěpky v Petrolejových lampách.

Právě v nich excelovala na prknech brněnského Národního divadla. „Poprvé jsem se ocitla v užší nominaci a vyšlo to. Mám obrovskou radost. V publiku mi držela pěsti maminka, sestry a švagr, vítězství jsme příjemně oslavili v rodinném kruhu,“ pousmála se sedmatřicetiletá herečka.

Ocenění získala za mimořádný jevištní výkon v roli Štěpky Kiliánové, kterou hraje už rok. „Je to nádherná role, je pro mě poctou ji hrát,“ podotkla Briešťanská.

Někteří kritikové ji v Petrolejových lampách srovnávají s Ivou Janžurovou. Hodonínská herečka se však drží trochu zpátky. „Srovnání se nevyhnete, vždyť právě Iva Janžurová tuto roli proslavila. A srovnávat se s ní? Probůh, to snad ani nejde,“ svěřila se čerstvá laureátka Ceny Thálie, která má sebou už poměrně dlouhou kariéru na mnoha scénách po celé republice.

I když pochází z Hodonína, kde zpívala i v cimbálové kapele Duběnka, tak za studiemi vyrazila až na Vyšší odbornou školu hereckou do Prahy. Po absolutoriu se jejím prvním angažmá stalo Horácké divadlo v Jihlavě.