Stačí jen naťuknout. A Břeclavané s reakcemi na špatnou dopravní situaci ve městě nešetří. Stejné je to s v pondělí začínající opravou části silnice v Lidické ulici, která je součástí přetíženého hlavního tahu.

Místem denně projede dvacet tisíc aut. Dělníci se zaměří na úsek o přibližné délce čtyři sta metrů. „Budeme jezdit metrem,“ zmínil s nadsázkou například Pavel Kotyza.

A další obyvatelka Ivana Dvořáčková napsala: „Celé je to zasekané, katastrofa.“

Silničáři omezí provoz v místech od křižovatky s Jaselskou ulicí po křižovatku s ulicí U Cukrovaru. Průjezdný bude pouze jeden pruh, a to ve směru na Hodonín. V opačném směru povede objížďka přes ulice Seniorů a Na Pěšině. Nákladní auta o hmotnosti přesahující dvanáct tun pak musí přes Lednici a Podivín.

Paarův zámeček v Pohořelicích.
Paarův zámeček má novou šanci. Pohořelice na něj dostanou desítky milionů

Práce potrvají do prvního září. V plánu je mimo jiné prodloužení odbočovacího pruhu do Sovadinovy ulice, o což žádali představitelé města. Nově bude mít pruh přibližně sto třicet metrů. Snahou je zkrácení kolon před tamní světelnou křižovatkou. „S Ředitelstvím silnic a dálnic jednáme dlouhodobě. Jsme dohodnuti, že tuto nadměrně zatíženou silnici, která tvoří hlavní průtah městem, postupně opraví celou,“ sdělil místostarosta Svatopluk Pěček.

Na komplikace se kromě řidičů připravují také policisté. Připomínají, že silnicí denně projíždí značné množství aut a každý zásah ještě zvyšuje riziko dopravní nehody. „Žádáme řidiče, aby místem projížděli opatrně a dodržovali veškeré značení,“ vzkázala mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Oprava se týká povrchu, na němž dělníci odfrézují horní vrstvu a položí novou. „Cena je čtyři a půl milionu korun bez daně,“ říkala mluvčí státního podniku Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Ilustrační foto.
Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců

Kdy a na jaké další části hlavního tahu Břeclaví se dělníci vydají, se ukáže až později. „V současnosti vyhodnocujeme stav silnice po letním období,“ doplnila Ledvinová.

Zlepšení dopravní situace je tématem politiků v Břeclavi už několik volebních období. Investorem dlouhodobě připravovaného obchvatu je ale právě Ředitelství silnic a dálnic. To nyní společně s městem vykupuje potřebné pozemky.