I přesto, že se zastupitelé shodli, přinese rozhodnutí řadu negativ. „Částka není malá, navíc jde o zatížení do budoucna. Chceme opravovat kulturní dům, cesty i obecní budovy, jenže jelikož je stadion ve středu obce, velmi se nás to dotýká. A stále nevidíme snahu současného vlastníka o jakékoliv aktivity,“ zhodnotila starostka Zuzana Hermanová.

Většinu zastupitelů přesvědčil k hlasování pro koupi fakt, že k objektu patří řada dalších pozemků i zájem na zachování drnovického fotbalu. „Je to jedno z nejtěžších rozhodnutí, před kterým jsme kdy stáli. Obě varianty, koupit nebo nekoupit, jsou špatné,“ řekl před hlasováním místostarosta Drnovic Jiří Dvořák.

Obchvat. Ilustrační foto.
Obchvat Bučovic: možná za patnáct let, radnice pracuje na změně územního plánu

Stejně jako on a starostka zvedla ruku pro i zastupitelka a ředitelka školky Květoslava Synková. „Kdybychom to neudělali nyní, čekalo by to obec do pár let. Stadion by dál chátral a někdo by se mohl zranit,“ uvedla. Podstatné pro ni je i to, že přístupové cesty ke školce leží na prodávaných pozemcích.

Naopak zastupitel Antonín Dvořák je mezi těmi, kdo s koupí nesouhlasí. „Mengas si stadion koupila a odpovědnost leží na obci. Peníze jdou využít rozumněji, než je dát spekulantům. Nejsem schopný překousnout přirážku,“ odkázal na to, že společnost stadion koupila v dražbě za 6,2 milionu a nyní jej nabízí o 2,3 miliony dráž.

Jednoznačný názor nepanuje ani mezi obyvateli. „Částka je vysoká a i do budoucna bude provoz velkou přítěží,“ přemítala například Viera Mižáková s tím, že ani ostatní Drnovičtí nejsou k otázce stadionu lhostejní. „Někteří říkají, že byla chyba nekoupit ho při dražbě,“ připomněla. Tehdy však byla obec před ostatními účastníky v nevýhodě. Nabízenou částku museli odsouhlasit zastupitelé a ta tak byla známá předem.

Obchvat. Ilustrační foto.
Obchvat Bučovic: možná za patnáct let, radnice pracuje na změně územního plánu

Třeba Drnovičanka Markéta Kosíková doufala, že se vedení vesnice ve středu pro koupi rozhodne. „Obec udělá nepochybně to nejlepší pro obyvatele,“ byla přesvědčená. Naopak Mižáková se obává, že využití pro stadion Drnovice nenajdou.

Připomínku dob divokého kapitalismu nechal v Drnovicích postavit někdejší místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Jan Gottwald. Majitelem objektu se loni v březnu stala brněnská firma Mengas, která v té době existovala dva dny. V dražbě nabídla 6,2 milionů korun. Obec byla ochotná dát 3,5 milionu.

Od té doby se na stadionu takřka nic nedělo. V červnu statutární ředitel podniku Aleš Příkopa oznámil, že ho hodlá prodat. Za 9 milionů. „Přednostně chceme dát možnost obci,“ oznámil tehdy Příkopa. Že je částka zhruba o polovinu vyšší než ta, kterou za ni firma dala v době dražby, je prý pochopitelné. „Když něco prodáváte, chcete být v zisku,“ řekl.

Fotbalový stadion v Drnovicích byl podle místostarosty vesnice Jiřího Dvořáka ještě před patnácti lety skvostem. „Zato dnes? Co k tomu říct?“ krčí rameny Dvořák.
Chátrající stadion nabízí majitel obci za 9 milionů. Drnovičtí rozhodnou v září