Ředitel městské policie Přikryl o odchodu neuvažuje. „Taková myšlenka mě vůbec nenapadla," řekl v úterý Brněnskému deníku Rovnost.

Odchod ředitele požaduje například diskutující s přezdívkou Bob. „Na co máme odbory? Mohly by zorganizovat petici za odvolání ředitele. Nebo můžeme jít do stávky, jsme přece zaměstnanci," uvedl v diskuzi strážník.

Rezignaci vedení požadují i další. „Pro vedení – děkujeme, odejděte! I když asi není za co děkovat. Je to jako ve vládě, čím déle tady budou, tím víc škody udělají," uvedl diskutující, který se podepsal jako Reakcek str.

Diskuze se rozvířila pod článkem, který popisuje některá interní nařízení ředitele Přikryla. Například příkaz dávat nejméně pětisetkorunové pokuty nebo zákaz používat majáky.

Šímo, vrať se!

V diskuzi strážníci upozorňují i na další problémy. „To, co vévodí Městské policii Brno, je pro ni opravdu zničující. Podřízené ničí vedoucí na jednotlivých revírech, kde si pomalu nemohou ani odpočinout či jít na toaletu. Dane Šímo, jsi nejlepší borec, jakého městská policie měla," napsal muž podepsaný jako Spravedlnost na adresu bývalého ředitele

Souhlasí s tím i lidé, kteří od strážníků nedávno odešli. „Letos jsem se dočkal důchodu. V době, kdy jsem tam pracoval, bych si městskou policii kritizovat nedovolil. Vedení má dlouhé prsty a ničeho se neštítí," uvedl diskutující pod přezdívkou bývalý strážník.

ČTĚTE TAKÉ: Brněnští strážníci: Vedení nás nutí dávat vyšší pokuty

Pod článkem lidé upozornili i na systém kontrol, který Přikryl zavedl. „Jedna může vyblokovat až čtyři členy městské policie. Stává se, že jedna kontrola hlídá jinou. Na strážníka při práci dohlíží vedoucí revíru, toho může hlídat někdo z vedení obvodu a toho ještě inspekce," popsal systém Brněnskému deníku Rovnost už dřív jeden ze strážníků. Z obav před postihem od vedení, nechtěl zveřejnit jméno.

Podle Přikryla je přirozené že má mezi zaměstnanci odpůrce. „Bylo by pošetilé žít v bludu, že má člověk plnou podporu v kolektivu více než šesti set zaměstnanců. Vždyť jen ti, co se nedokázali prosadit ve výběrových řízeních, ani ten, kdo byl pravomocně odsouzen pro svoji činnost u Městské policie Brno, nemohou mít důvod vedení podporovat," podotkl ředitel.

Za Přikrylem stojí i brněnský primátor Roman Onderka. „Jeho působení je podle mne standardní. Stížnosti na vedení městské policie budu řešit, až nějaká přijde oficiálně s konkrétním popisem jednání. Dokud se objevují jen v internetových diskuzích, je to styl „jedna paní povídala" a ten neřeším," řekl.

VYJÁDŘENÍ ŘEDITELE JAROSLAVA PŘIKRYLA

V diskuzi převažují názory, kritizující současné vedení, nařízení, apod. Co na to říkáte? Hodláte na to nějak reagovat?

Neznám obsah článku a ani diskuzi, proto obsahu nemohu nic říkat a nemohu na Vaši otázku jinak reagovat.

Myslíte si, že máte u většiny strážníků podporu?

Bylo by pošetilé žít v bludu, že má člověk 100% podporu v kolektivu, který skýtá více jak 600 zaměstnanců. Vždyť jen ti, co se nedokázali prosadit ve výběrových řízeních, ani ten, kdo byl pravomocně soudem odsouzen pro svoji činnost u Městské policie Brno, nemohou mít žádný důvod vedení Městské policie Brno podporovat.

Neuvažujete kvůli tomu například o odstoupení?

Taková myšlenka mě vůbec nenapadla.

Podle informací, které máme k dispozici, jste po zveřejnění článku a poté, co se pod ním na webu rozběhla diskuze, začali kontrolovat, jaké stránky zaměstnanci navštěvují. Údajně jste se prý snažili  rozklíčovat jednotlivé přezdívky, apod. Je to pravda? Pokud ano, proč jste se k tomu rozhodl?

Pokud jsem Vaši diskuzi nečetl, nemohl jsem mít žádný důvod na ni reagovat a vyvíjet jakékoliv pokusy o zjištění identifikace jednotlivých vystupujících. Bylo by vhodné, abyste přehodnotili zdroj svých informací.