V nemocnici strávila v posledním roce pár týdnů. Tereza Prokopová z Brna tak za pobyt zaplatila několik tisíc korun. „Každý den mě stál stovku. Zároveň musím platit ještě nájem za byt a mám řadu dalších výdajů," postěžovala si žena. Ústavní soud poplatek za hospitalizaci nedávno zrušil a od ledna jej pacienti platit nebudou. Nemocnicím však zmizí důležitý zdroj příjmů.

Vláda v demisi proto ve středu schválila návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který předložilo ministerstvo zdravotnictví. Navrhuje poplatek šedesát korun za den v lůžkovém zařízení. Novela navíc osvobozuje od placení děti a mladistvé do osmnácti let. „Návrh jsme přijali kvůli časové naléhavosti, cílem je, aby začala novela platit co nejdřív," vysvětlil premiér Jiří Rusnok.

Pro nemocnice to ale znamená dva měsíce bez tohoto příjmu a pak jen šedesát procent z toho, co dostávají v současné době. Peníze totiž putují přímo do jejich rozpočtu.

Velká rána je to například pro Fakultní nemocnici Brno. „Každý měsíc jsme od pacientů vybrali přibližně tři a půl milionu korun. Najednou budeme dva měsíce na nule a pak na necelých dvou milionech," vyčíslila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Přestože rozpočet nemocnice je přes šest miliard korun, bude podle Mrázové ztráta tohoto příjmu hodně znát.

Zdravotnictví totiž trpí nedostatkem peněz. S největšími problémy se potýkají fakultní nemocnice. Obě brněnské se topí v dluzích. „Z této situace se těžko dostává ven. Každý příjem je pro nás důležitý, i když je to třeba jen několik milionů," vysvětlila mluvčí Mrázová.

Změnou ve výši poplatků není nadšený ani ředitel brněnské Úrazové nemocnice Karel Doležal. „Za posledních devět měsíců jsme získali tři miliony sedm set tisíc korun. Ve chvíli, kdy potřebujeme peníze na rekonstrukce a tíží nás úhradová vyhláška, se hodí každé peníze," sdělil ředitel.

Naopak Masarykův onkologický ústav změnu jako velkého strašáka nevnímá. „Likvidační to pro nás nebude. Není to zase tolik peněz, abychom se nevyrovnali s jejich ztrátou," uvedla mluvčí Zuzana Joukalová. Loni získal ústav na poplatcích necelých deset milionů korun. Nakoupil za ně například infuzní pumpy a stojany, nástroje na punkci hrudníku, transportní vozíky, resuscitační batoh nebo zásobníky na nápoje pro pacienty.

Pacienti snížení poplatku vítají, protože pro řadu z nich znamenal nemalý výdaj. „Ležela jsem tam necelý týden po operaci, takže jsem odcházela hned o šest stovek lehčí. Neříkám, že je to moc a že by za to zdraví nestálo, ale vím, že hodně lidí, hlavně důchodců s nízkým příjmem, by to mohlo přivést na mizinu," poznamenala například Brňanka Eva Kolářová.

Novelu ale ještě musí projednat nová sněmovna. Ta se sejde nejdřív na konci listopadu. Poplatek v nové výši tak nemocnice nezačnou vybírat dřív než v březnu příštího roku.