První případy nákazy žloutenkou zaznamenali lékaři už začátkem loňského roku. Onemocnění se tehdy šířilo zejména mezi drogově závislými. „Šlo o mladé lidi, většinou bez práce. Kvůli nedodržování základních hygienických návyků lidí se nicméně nemoc rozšířila dál do populace,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Renata Ciupek.

Z několika ojedinělých případů se tak loni touto dobou stala epidemie žloutenky. Nejvíce se rozšířila v létě kvůli tomu, že lidé jedli na ulicích neumytýma rukama.

Ilustrační foto.
Vlaky pro Jihomoravský kraj chce dodat sedm firem

Přestože se v zimních měsících riziko nakažení díky chladnému počasí zmírnilo, s příchodem teplých dnů nyní šíření nemoci opět zrychluje. V květnu přibylo dalších jedenáct nakažených. „Od ledna na jižní Moravě onemocněl totožný počet lidí jako ve stejné době loni. Teď je to dvaapadesát pacientů,“ upozornila Ciupek.

Kvůli strachu z nakažení si větší pozor dává například Michaela Tkadlecová z Brna. „Od té doby, kdy jsem se o žloutence dozvěděla, nosím v kabelce vždy dezinfekční gel. Ruce si myji také před každým jídlem ještě důkladněji než dřív,“ popsala své zvyky žena.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno hospitalizovali od začátku epidemie 374 lidí. „Naprostá většina nakažených z Brněnska jsou dospělí lidé,“ upřesnil přednosta Kliniky infekčních chorob nemocnice Petr Husa. Už dávno podle něj nejde o záležitost bezdomovců, ale všech skupin.

Do sedmdesátých let minulého století podle něj byla žloutenka typu A obvyklou nemocí. „Nakazily se hlavně děti. Poté, co si žloutenkou člověk projde, je imunní a nemoc nemůže dostat znovu. Lidé proto byli po zbytek života chránění,“ popsal Husa.

Kvůli nezodpovědnému chování majitelů psů letos rozšířili brněnští zastupitelé místa, kde už lidé zvířata nevyvenčí. Patří mezi ně nově například část Horního náměstí v Brně-Bystrci.
Zákaz vstupu se psem, rozhodli zastupitelé. Horní náměstí teď patří jen lidem

Díky zlepšení kvality bydlení v současnosti možnost nakazit se virem v dětství klesá. „Lidé proto mohou kdykoliv onemocnět a epidemie se opakují. Průběh choroby je navíc u dospělých mnohem vážnější. Situaci vyřeší jedině plošné očkování,“ zdůraznil Husa.

Informovanost lidí o riziku nákazy stoupá. „Tisíce lidí se nechaly preventivně naočkovat. Někteří kvůli své profesi, jiní kvůli kontaktu s nakaženým,“ popsala dopad nemoci Ciupek.

Další vývoj epidemie jde podle ní těžko předvídat. „Je stále potřeba informovat lidi a upozorňovat je na nebezpečí. Nákaza se totiž nešíří z jednoho konkrétního zdroje. Virus se přenáší kontaktem od člověka k člověku,“ upozornila hygienička.

Ilustrační foto
Z jedničkáře čtyřkař. Jihomoravské maturanty zradil sloh