Spolu s žáky jiných vyšších odborných a středních zdravotnických škol tvoří dvaatřicet družstev, která od včerejška soupeří o úspěch v Celostátní soutěži první pomoci. „Prvně vždy určujeme, kdo ze zraněných je přednější. Tomu se pak věnujeme dva a třetí v týmu ošetřuje méně ohroženého. U běžkyň jsme upřednostnili dívku s otevřenou zlomeninou," popisuje student z Kounicovy Jaroslav Vachata.

Na správnost ošetření dohlíží učitelé i lékaři z praxe. Bodují rychlou orientaci i to, aby záchranáři neublížili sami sobě. „Studenti občas zapomínají na vlastní zdraví a nenasadí si třeba rukavice, když zastavují krvácení," upozorňuje ředitelka zdravotnické školy v Jaselské ulici, která akci hostí, Jarmila Kelnarová. Chyb však podle ní studenti dělají málo a jejich pořadí v soutěži bývá těsné.

Jako na dlani měli pod sebou krajinu lidé, kteří letěli z louky u Brněnské přehrady. V pátek tam odstartovalo několik balonů, které vítr nesl směrem na Kuřim a Tišnov. Jedním z nich letěl s firmou Balony.eu i fotoreportér Deníku Rovnost.
Let horkovzdušným balonem? Cíl vždy nejasný. Záleží na směru a síle větru

Po chvíli ticha se parkem rozléhá nářek. Na zemi leží deset figurantů, simulujících hromadné neštěstí po výbuchu. Někteří silně krvácí a křičí o pomoc, jiní leží nehybně pod žebříky. „Nejtěžší bylo rozplánovat dobře práci, aby nezůstal žádný pacient bez pomoci. Naštěstí nám nikdo neumřel. Složité ale bylo ošetřit třeba slečnu v bezvědomí, u níž jsme nevěděli, co jí je," říká studentka školy v Jaselské Nikol Georgiánová.

Práci záchranářům komplikují také hystericky povykující lidé. „Studenti se nesmí nechat strhnout a ošetřit je, pokud je potřebuje třeba někdo umírající," podotýká Kelnarová.

Po ošetření figuranti vesele vstávají a omývají si namalovaná zranění. „Krev vyrábíme z medu a potravinářských barviv. Při otevřených zlomeninách lepíme na tělo i kosti, třeba z vepřového kolene," říká odborná vyučující a vedoucí maskérek Hana Dvořáková.

Soutěž pokračuje i v úterý.