Jde o tuny papíru navíc. Jen na první kolo jich mělo padnout zhruba dvě stě padesát. „Podle smlouvy na lístcích musí být informace, že se jedná o druhé kolo voleb, což se nestalo. Chyběla na nich také autorizace ministerstva vnitra. Stát za tisk nových lístků už nebude platit nic navíc," sdělil Řepka.

Podle něj ale nebude mít pochybení na volby vliv. Druhé kolo se uskuteční pětadvacátého a šestadvacátého ledna. Do té doby bude vše hotové.

Manažerka veřejných zakázek v Moraviapressu Markéta Dvořáková nechtěla příliš komentovat, kdo za chybu může. „Domnívali jsme se, že žlutá barva lístků bude dostatečně rozlišující. Nebyla. Proto je tiskneme znovu. Vše dodáme včas. Lístky budou na místech do dvaadvacátého ledna tak, jak to má být," ujistila Dvořáková.

„Vše bude včas," citoval server ihned.cz také generálního ředitele a předsedu představenstva společnosti Moraviapress Philippa Walze.

Ze strojů břeclavské tiskárny tak nyní opět vyjíždí jména všech devíti kandidátů na prezidenta, přestože dál postoupili pouze Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Důvodem je zamezení možným komplikacím, kdyby jeden z dvojice uchazečů o místo na Pražském hradě nakonec odstoupil. Nebo zemřel.

Původní informace udávaly cenu zakázky ve výši pětadvacet milionů korun, částku ovšem Dvořáková včera vyvrátila. „Je to nesmysl. Na faktuře by se mi líbila, ale ve skutečnosti je výrazně nižší. Po dohodě ji však zveřejňovat nebudeme," říkala dopoledne manažerka.

Zda bude mít chyba personální dohru, zatím není jasné. „Následky neřešíme. Plně se soustředíme na práci a co bude potom, se uvidí. Nyní opět zapojíme všechny síly," vzkázala Dvořáková.

Moraviapress tiskne všechny volební lístky od roku 1994, vyjma prvních do evropského parlamentu. Několik oprav už břeclavská tiskárna zažila, podle všeho ale nikdy tak výraznou, jako je tomu nyní. „Předtím problém nenastal naší chybou," upozornila manažerka.

Břeclavská společnost by měla díky úspěchu v zatím posledním výběrovém řízení tisknout a rozvézt lístky ještě pro všechny volby, které se v České republice uskuteční do roku 2014.