Právě A klub se na problematiku soustředí. Dohromady tam letos léčili už 181 žen závislých na alkoholu, pětačtyřicet z nich byly matky. Loni se u nich žen s dětmi přitom objevilo jen třiadvacet. Za nárůst podle něj může špatná výchova, nezájem státu a také tolerance společnosti k alkoholu. „Dneska už není mnoho míst, kde by se mohly ženy s dětmi scházet. Chodí tak do restaurací a kaváren, kde jsou dětské koutky. Často je to svádí k tomu si dát alkohol. Naše společnost je tak nastavená, prostě kdo nepije, není Čech," varoval ředitel.

Podle něj se ženy k závislosti dostávají pozvolna. „Řeknou si, že dají děti spát a k tomu si nalijí dvojku vína," přiblížil Klíč.

To byl i případ Brňanky, která se ze závislosti na alkoholu léčí a která nechtěla uvést své jméno. „Potom, co mě opustil manžel, jsem se zhroutila a začala jsem po večerech pít víno, abych usnula. Z večerů pak byla rána a nakonec celé dny. Přišla jsem nakonec i o práci. Zachránilo mě léčení," popsala s tím, že se nenapila alkoholu už více než devět měsíců.

Přitom pokud má žena děti a pije alkohol pravidelně, riskuje, že jí dítě stát odebere. Skončit může například ve Fondu ohrožených dětí Klokánek, který sídlí v Brně. „I poté je ale možné, aby své dítě matka získala zpátky, rozhodnutí soudu se po nějaké době přehodnocuje. Ženy mezitím kontrolujeme, jestli nepijí, a musí chodit na terapii," dodal ředitel Klíč.

Obrátit se kromě neziskových organizací můžou závislí lidé i na protialkoholní léčebny. „Lidé tam ale obvykle nechtějí chodit. Z léčení totiž budou mít záznam a bojí se, že by pak nenašli žádnou práci," popsal Klíč.

Se zvyšujícím se počtem závislých matek bojuje i brněnská radnice. „Spolupracujeme s A kluby a jejich kampaně, které problematiku závislých matek řeší, potom platíme. Žádné vlastní projekty ale Brno nemá," popsala pracovnice brněnského sociálního odboru Lenka Štěpánková.

Podle Klíče je ale problém i s přístupem politiků. „Řeší jen témata, která jim hned přinesou přízeň voličů. Třeba navýší sociální dávky nebo příplatky na děti. O závislé se nestarají, protože je to běh na dlouhou trať," zakončil ředitel.