Podle ní lidé většinou jedí, i když nemají hlad, kvůli takzvanému emočnímu hladu.

Kolik je druhů hladu?
Rozlišujeme dva. Fyziologický, čili skutečný, který mimo jiné spouští nízká hladina cukru v krvi. A pak je emoční, kdy něco sníme, i když hlad nemáme.

Proč se lidé přejídají?
Hodně to ovlivňuje životní styl dnešní doby. Když lidé prožívají dlouhodobě smutek nebo stres, potřebují se proti němu bránit. Vytvoří si tak určitý systém odměn. Jedí potraviny, které nepotřebují. Hlavně sladké, slané a tučné. To jim uvolňuje napětí a navozuje pocity štěstí. Jezení vyvolává libé pocity, stejně třeba jako sex nebo spánek. Jenže si lidé neuvědomují, že si ze svého těla dělají kontejner.

Kompletní tematickou dvoustranu věnovanou obezitě najdete ve středečním tištěném Deníku Rovnost

Co to znamená?
Lidské tělo má určitou genetickou výbavu, která stanovuje denní potřebu energie, cukrů, tuků, bílkovin a ostatních látek. Lidé dnes ale často konzumují potraviny pro potěšení a neuvědomují si, že do těla dodávají více energie, než jejich tělo využije. To však nemá žádný odpadní kanál, kterým by se nadbytečné energie zbavilo. Naopak ji uloží ve formě tuku v různých tkáních.

Dotýká se obezita některé ze sociálních vrstev více?
Je prokázané, že se s nadváhou a obezitou potýkají spíše nižší socioekonomické vrstvy. Často nakupují podle toho, co je zlevněno nebo čeho je nejvíc za nejnižší cenu. Čím obsahuje výrobek víc bílkovin, tím je dražší. Naopak výrobky s vysokým obsahem tuku jsou levnější. Kolikrát mám chuť, když v obchodě nahlédnu lidem do nákupních košíků, jim nákup přebrat.

Co vám v jejich košících nejvíc vadí?
Největší hrůzou jsou tukové rohlíky. Pak skandinávské saláty, vlašský salát a uzeniny. Dále třeba majonézy, dresinky a brambůrky vzhledem k vysokému obsahu tuku.

Jakou nejmladší obézní pacientku jste měla?
Pamatuji si osmiletou dívku, u které se vlivem nadbytečného tuku už začala projevovat odolnost vůči vlastnímu inzulinu. To by nakonec vedlo až k rozvoji cukrovky. Je to paradox, protože tento typ cukrovky se dříve vyskytoval až po čtyřicátém roku věku.

SIMONA ZPĚVÁKOVÁ