"Zatímco z průzkumů vyplývá, že všude návštěvnost hradů a zámků klesá, na jižní Moravě je tomu naopak," podotkl šéf brněnských památkářů Petr Kroupa.

Zdůraznil přitom, že místní památky nejsou závislé na zahraničních turistech. „Hrady Pernštejn a Bítov dokonce díky vysoké návštěvnosti státu vydělávají. Další tři objekty si samy vydělají na provoz," upřesnil Kroupa.

Podle kastelánů přilákají většinu návštěvníků akce. „Lidé mají velký zájem o přehlídky v kostýmech. Sami je přes zimu šijeme a zájemce do nich obleče naše zámecká kostymérka," potvrdil Evžen Boček ze zámku v Miloticích na Hodonínsku.

Nejnavštěvovanější památka jihu Moravy, zámek v Lednici na Břeclavsku, láká návštěvníky na prohlídky i v pondělí, kdy má většina památek zavřeno. Zámek zapsaný v seznamu světového dědictví UNESCO uchvátil třeba Markétu Polónyiovou ze Slovenska. „Ale ještě víc než památka na mě zapůsobil nádherný zámecký park," svěřila se žena.

Lednice získává příznivce také pomocí kulturních akcí. „Právě díky nim má zámek nejvyšší návštěvnost v kraji. Návštěvníci chodí jak na prohlídky, tak i na operu v zahradě nebo do skleníků," uvedla kastelánka Ivana Holásková.

Zároveň předpokládá, že se počet návštěvníků hradů a zámků ještě zvýší. „V srpnu začíná vinařská sezona, což na jižní Moravu přitáhne spoustu lidí," předpověděla.

Nejnavštěvovanější státní památky

počty turistů ke konci června 2012 a 2011:

zámek Lednice: 100 127 (letos), 91 088 (loni)

hrad Veveří: 26 068 (letos), 22 692 (loni)

hrad Pernštejn: 22 954 (letos), 21 990 (loni)

Zdroj: Národní památkový ústav

KATEŘINA GARDOŇOVÁ