Na horka ze začátku srpna doplatili například pohořeličtí rybáři. „Extrémně málo vody jsme měli hned v několika rybnících. Ten v Přibicích na Brněnsku jsme dokonce museli předčasně vylovit, abychom zachránili alespoň část ryb,“ uvedl ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Podle předsedy Moravského rybářského svazu Rudolfa Milerského mají v létě největší problém malé rybníky a chovné potoky. „V některých místech nás trápí nedostatek vody pravidelně. Například v Rajhradu ho řešíme každý rok. Některá místa v potocích, kde jsme dříve vysazovali pstruhy, už kvůli vysychání úplně vynecháváme,“ posteskl si Milerski.

To potvrzuje i předseda Rybářů Boskovice František Vybíhal. „Spousta potoků, do kterých vysazujeme ryby, nám vyschla, a než jsme je stihli zachránit, odnesli nám je ptáci,“ řekl Vybíhal.

Básník Ivan Blatný.
V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Ani ryby ve větších rybnících ale nemají vyhráno. „Čím větší je teplo, tím hůř se ve vodě rozpouští kyslík. Vodní živočichové a rostliny ho ale naopak potřebují více a ve vedrech se tak dusí,“ vysvětlila bioložka Ludmila Pěnčíková.

V rybnících, kde nebyl problém s množstvím vody, se rybáři vypořádávali s dalšími komplikacemi. „Ve vedrech se v rybnících přemnožují sinice. Ty zhoršují kvalitu vody, což je pro některé citlivé druhy ryb nezvládnutelné,“ vysvětlil Vybíhal.

Celkový rozsah škod ale bude většina rybářů znát až na podzim, kdy chystají tradiční výlovy všech rybníků.

Ilustrační foto.
Půldruhého roku povinných reflexních prvků? Ubylo usmrcených chodců