„Ve výše uvedené trestní věci sděluji, že ministryně spravedlnosti podala stížnost pro porušení zákona proti usnesení Krajského soudu v Brně," napsal ředitel odboru dohledu ministerstva Pavel Bednařík.

Dokument z ministerstva udělal radost především Jaroslavu Schindlerovi. Právě on se již roky dosud marně snaží očistit své jméno od nálepky zločinec. K přepadení se nikdy nepřiznal a stále tvrdí, že je nespáchal.

„Ministryně podala v můj prospěch stížnost pro porušení zákona proti poslednímu rozhodnutí Krajského soudu v Brně a jemu předcházejícímu rozhodnutí Okresního soudu ve Znojmě. Teď se tedy musí počkat na rozhodnutí Nejvyššího soudu v Brně. Podstatné je, že poprvé někdo konečně říká, že soudci svým svévolným zamítnutím mého návrhu na obnovu řízení porušují zákon, i když je to evidentní," sdělil Schindler.

Jak on, tak Tomáš Čepura, který byl za přepadení také odsouzen, se bránili stížností pro porušení zákona. Právě na ni nyní reagovala ministryně Benešová.

Jde o především na Znojemsku známý případ, kdy soud odsoudil mladíky za přepadení, k nimž se později doznal jiný muž.

Jaroslav Schindler byl před lety znojemským soudem společně s Tomášem Čepurou odsouzen za tři loupežná přepadení poštovních doručovatelek. Od začátku svoji účast na loupežích popíral. Naděje Schindlerovi svitla v okamžiku, kdy se v roce 2010 k loupežím přiznal Antonín Škrdla. Toho později společně s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, soud za přepadení pošťaček skutečně odsoudil.

„Nevzdávám to. Poté, kdy moji žádost o obnovení řízení zamítl znojemský soudce Jaromír Kapinus, mimochodem tentýž soudce, který mne před lety podle mého názoru nespravedlivě odsoudil, jsem podal podnět pro porušení zákona na ministerstvo spravedlnosti cestou státního zastupitelství," naznačil své kroky již dříve Schindler.

„Očekávám, že státní zastupitelství projednání stížnosti navrhne v můj prospěch. Současně s tímto podnětem jsem navíc podal ústavní stížnost," informoval Schindler.

Schindlerův návrh na obnovu řízení řešil znojemský soud vloni v květnu. Senát vedený tehdejším předsedou soudu Jaromírem Kapinusem jeho žádost zamítl. Podle Kapinuse není k obnově procesu důvod.

„Po velmi pečlivém vyhodnocení výpovědi Antonína Škrdly dospěl soud k tomu, že je absolutně nevěrohodná, soud jí neuvěřil a není tedy možné, aby tento navrhovaný důkaz zvrátil jeho dřívější rozhodnutí. Obnova řízení proto není možná," odůvodnil již dříve Kapinus rozhodnutí soudu.