Když se na televizních obrazovkách objeví minisérie Marie Terezie, Jihomoravané v části scén poznají svůj kraj. Filmaři točili i v Brně nebo ve Valticích. „Produkce u nás utratila za tři týdny natáčení přes tři a půl milionu korun. Příchod filmařů znamená pro Brno i region nejen propagaci, ale má také ekonomický dopad, projeví se na tržbách za ubytování nebo služby,“ uvedla manažerka brněnské filmové kanceláře Ivana Košuličová. Kvůli zmíněným důvodům se představitelé města a kraje rozhodli přilákat další filmaře i dotacemi. Žádat o ně mohou nový Regionální filmový fond.

Roční rozpočet fondu se bude pohybovat kolem deseti milionů korun. „Pravděpodobně dvakrát ročně vypíšeme výzvu na podávání žádostí. Momentálně dáváme dohromady organizační strukturu a právní dokumenty. První výzva asi bude začátkem roku 2018,“ řekla Košuličová.

Aby filmaři dotace získali, budou muset splnit několik podmínek. Zatím je ale nikdo neurčil. „Budou to podmínky typu, že filmaři musí celou dotaci utratit v regionu. Jedním z kritérií pro přidělení dotace bude také počet natáčecích dnů, které filmaři na jižní Moravě stráví. Dotace z fondu nejsou kulturní služba, mají se nám vrátit,“ zdůraznila Košuličová.

Lvice Kivu už je v Brně. Dojela ze zoo v Ústí nad Labem. Cesta dodávkou trvala několik hodin, podle chovatelů byla bezproblémová.
Lvice Kivu už je v Brně. Zabydluje se v novém kotci

Podobný fond jako nový jihomoravský funguje od roku 2016 v Praze. Název má Nadační fond Praha ve filmu. „Fond je již plně funkční a v dubnu vydal první výzvu. Právě toto pondělí projednával první žádosti. Založení fondu vzbudilo velký ohlas,“ zhodnotil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Vedení Brna si od založení fondu také slibuje ohlas. „Díky němu bude reálné přilákat do Brna zvučná filmařská jména,“ zmínil brněnský náměstek pro kulturu Matěj Hollan.

První krok města na přilákání filmařů bylo založení brněnské filmové kanceláře letos v lednu. Její úkol je zajišťovat pro filmaře servis, například ubytování nebo propagaci.

Odborníci z Masarykovy univerzity také pro kancelář připravují databázi zajímavých míst, která mohou filmaři využít. „Jsme v polovině práce. Na web www.filmovakancelarbrno.cz jsme nedávno umístili testovací verzi databáze s deseti místy. Je tam třeba atomový kryt pod Špilberkem. Vybrali jsme místa typická pro Brno a zároveň s potenciálem pro filmaře,“ vysvětlil vedoucí Ústavu filmu a audiovizuální kultury na Masarykově univerzitě Jiří Voráč. V databázi mají postupně být stovky zajímavých lokací.

Filmová kancelář po půl roku existence pracuje nyní spíše na menších projektech. „Jde například o reklamy nebo krátkodobé natáčení. Nedávno na jižní Moravě točila spot společnost Lidl. Na přelomu srpna a září tady bude dva až tři dny točit nový film Jiří Vejdělek,“ vyjmenovala manažerka Košuličová.

Natáčení prvního velkého projektu, na kterém kancelář spolupracovala, muzikálu Raportér, o němž již Brněnský deník psal, naopak zatím tvůrci odkládají na neurčito. „Producenti nesehnali dost peněz. Dotaci tři miliony korun od Brna proto vrátili, posloužila právě jako základ nově vznikajícího fondu,“ uvedla Košuličová.

Čtyři herbáře mohou zájemci zhlédnout na výstavě Botanického oddělení Přírodovědného muzea Moravského zemského muzea Brno od úterka do 6. srpna v Dietrichsteinském paláci na brněnském Zelném trhu.
Botanická sbírka má milion položek. 500 let starý herbář ukáže vzácné rostliny