Jako lavina se šíří sociálními sítěmi nový trend „zamrzání" lidí v nejrůznějších situacích. Princip je jednoduchý. „Skupina lidí vytvoří scénu, ve které její aktéři ,zamrznou'. Kameraman pak celou scénu postupně prochází," přiblížila za organizátory miroslavské akce Mannequin Challenge Eliška Nohavicová. Miroslavští se tak k celonárodní akci připojili mezi prvními.

Asi dvacítka dobrovolníků se na zámku v Miroslavi sešla, aby zamrzla během prohlídky zámku. „Od nápadu k realizaci uběhl jen jeden den," přiblížila jedna z účastnic.

Zdroj: Youtube

„Během několika hodin jsme dali dohromady skupinu nadšenců a hned druhý den jsme točili. Zúčastnit se chtěli lidé všech věkových kategorií, nejmladší bylo šest let, nejstarší osmasedmdesát," řekla Nohavicová.

Skupina zamrzla u obrazů puzzle Slovanské epopeje, která je dominantou místního zámku. Puzzle složené z více než 160 tisíc dílků je vyhledávaným cílem turistů.

V zimních měsících však turistů postupně ubývá. „Náš zámek je otevřený celoročně a toto video je skvělý způsob, jak dát o zámku vědět," dodala vedoucí miroslavského zámku Jana Kopečková.