Druhý den od propuknutí epidemie (informovali jsme ZDE) fungovala ve čtvrtek nemocniční jídelna zcela normálně. Nic nenasvědčovalo tomu, že se z jídla, které zde kuchařky před pár dny připravily, nakazilo na sto čtyřicet zaměstnanců nemocnice. Pro obědy si bez obav chodili dál i důchodci z nedalekých bytových domů. „Žádné problémy jsem neměl, v jídelně vaří dobře a nevidím důvod, proč bych teď chodil jinam," řekl redaktorovi Znojemského deníku Rovnost jeden z příchozích.

Oproti původním odhadům se ale během čtvrtka počet lékařů, sester a dalšího personálu, kteří trpěli střevními potížemi, zvýšil. „Konečné číslo je zatím sto čtyřicet. Důvodem tohoto upřesnění je směnný provoz, nemocní doteď netušili, že jsou součástí nějaké epidemie," přiblížila mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová.

Jak Deník zjistil, epidemie se nedotkla jen nemocničního personálu. Stejné potíže měly ve stejnou dobu také dvě desítky zaměstnanců mezinárodní společnosti Tamura, která ve Znojmě sídlí a ze znojemské nemocnice obědy odebírá. „V podstatě kolabovala výroba. Kolegové volali do práce, že mají bolesti břicha, průjem a teplotu," řekla jedna ze zaměstnankyň.

Mluvčí nemocnice Marcela Půčková poté upřesnila, že kromě Tamury nedodává jejich jídelna obědy už do žádné další firmy ve Znojmě. Zdůvodnila také, proč se obtíže zcela vyhnuly pacientům nemocnice. „Jídelna má na výběr vždy čtyři jídla a pro zaměstnance je určeno jedno z nich. Je to strava, která není určená pro transport v boxech pro pacienty," podotkla Půčková s tím, že v žádném případě to neznamená, že by personál jedl jiná či hodnotnější jídla.

Doplnila, že u osmi zaměstnanců nemocnice dál přetrvávají střevní potíže. „Jedná se o pozvolný průběh nemoci. Pokud vím, někoho pouze bolelo břicho," naznačila.

V některých médiích se během čtvrtka objevila informace o tom, že by potíže mohl způsobit stafylokok. Mluvčí nemocnice to však vyvrátila. „Jednalo by se o velmi prudký nástup nemoci, která by dotyčného zcela odrovnala," zdůvodnila Půčková s tím, že podle prvotního rozboru by se mohlo jednat o virové onemocnění způsobené toxiny.

Jídelna nyní běží za zvýšeného dozoru hygieniků a vyšetřením prošel i veškerý personál kuchyně. Původce nákazy hygienici zatím nenašli. Zda za onemocněním stojí například závadné suroviny, mluvčí nemocnice nepotvrdila. „Jsou to jen spekulace," podotkla Půčková.

Některé výsledky mohou být známé již v pátek, jiné až za týden. „Výsledky stolice od nakažených lidí by mohly být už v pátek. Zpracování vzorků použitých surovin je však časově náročné a může trvat i týden," sdělil šéf Krajské hygienické stanice Jan Mareček.

Nikdo z nakažených zaměstnanců nemocnice nebyl se svými potížemi hospitalizován a neskončil ani na kapačkách. Nemocnice má přes tisíc zaměstnanců a onemocněla tedy asi desetina z nich.