Oslovit má odborníky i rodiny s dětmi. Tvůrci v něm multimediálně představí dobu Římanů, kteří měli v době prvního a druhého století u zaniklé obce Mušov své opevnění. V současné době jde o kulturní památku, jejíž výzkum za první republiky podpořil například prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Deníku Rovnost vznik centra potvrdil vedoucí projektu Balázs Komoróczy. „Akademie věd nám poskytla dotaci na koupi potřebného pozemku. V tuto chvíli připravujeme projektovou dokumentaci. Půjde o návštěvnické informační centrum. Chceme, aby lidé pochopili, proč místo chráníme a co je na něm cenného. Jde o autentickou lokalitu dokazující, že se na našem území Římané vyskytovali,“ sdělil Komoróczy.

Krajský soud v Brně - ilustrační foto.
Krajské zásady územního rozvoje míří před soud. Napadá je čtyřicet žalobců

Archeologové nechtějí centrum, jehož cena se pohybuje kolem deseti milionů korun, pojmout jako ryze komerční záležitost. Současně však návštěvníkům připraví interaktivní prvky. „Nebude to mít povahu muzea. Díky moderním technologiím nabídneme video nebo repliky nálezů. Díky hlubšímu smyslu lidé získají důvod se po lokalitě projít. Jde nám o atraktivitu a srozumitelnost. Nechceme vystavovat fragmenty, ale vizualizovat tehdejší svět,“ doplnil Komoróczy.

Římské dědictví
· Doložené stopy Římanů u zaniklé obce Mušov, kde se nyní rozkládají Nové Mlýny, pochází z prvního a druhého století.
· Zřejmě mělo jít o výchozí bod k dalšímu rozšíření.
· Naleziště patří k nejvýznamnějším svého druhu v České republice.

Slova chvály má pro nápad například student historie Jan Juračka. Ocenil, že správci chtějí jít moderní cestou. „Přijde mi to jako super věc. Mám rad tady typy venkovních areálů, jaký je třeba i v Mikulčicích. Přitáhne to větší pozornost než muzea, je potřeba jít s dobou,“ reagoval Juračka.

Pokud se přípravám vyhnou komplikace, začnou stavební práce ještě letos na podzim. Hotovo by pak bylo příští rok. Centrum zájemci najdou poblíž pasohláveckého akvaparku, kam ročně míří tři čtvrtě milionu lidí. Správci archeologického naleziště budou spokojení, pokud se k nim podívá kolem pěti procent z nich.

Novou archeologickou naučnou stezku představil v pondělí u Pasohlávek i odborník Balázs Komoróczy. Tématem je Mušov jako brána do Římské říše.
Brána do Římské říše? Nová naučná stezka se povine v Pasohlávkách

Zastupitel Pasohlávek Tomáš Ingr je přesvědčený, že turistický potenciál naleziště má. „Zatím není příliš využité. Lidé dostanou šanci se dozvědět zajímavé věci,“ je přesvědčený Ingr, jenž lokalitu označil jako velmi cennou.

LUKÁŠ IVÁNEK
ADAM PAVELKA