Rané brambory už od třinácti korun za kilogram, obří třešně, moravské meruňky od třiceti korun za kilogram. Takové nápisy na tabulích mohou upoutávat pozornost řidičů u silnic na jihu Moravy. Prodej sezonního ovoce u stánků je v plném proudu. A s ním vzrostlo riziko dopravních nehod.

Například výpadovku ze Znojma na Prahu lemují tradičně prodejci s výraznými nabídkami zemědělských produktů. „Je nás tady asi dvanáct. Já zde prodávám již dlouho, je to moje živnost,“ uvedl prodejce Petr Pelán.

Ilustrační fotografie.
Mladík před barem napadl muže pěstmi. Skončil v rukou policistů

Před svým stánkem s pestrou nabídkou má odstavnou plochu pro několik aut. „Občas tu bývají nebezpečné situace, ale opatrný řidič to vždy zvládne,“ konstatoval Pelán.

V úseku dlouhém několik stovek metrů, který je již součástí Znojma, je omezená rychlost na sedmdesát kilometrů v hodině. „Mohla by tu být klidně padesátka. Provoz je zde silný a řidiči, kteří mají zájem o ovoce stejně jedou pomaleji,“ řekl řidič David Těšík.

Před několika dny se před jedním ze stánků srazila dodávka jednoho z prodejců s osobní autem. „Tři lidé se lehce zranili. Putovali na centrální příjem znojemské nemocnice,“ sdělila po nehodě mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Co se v místě stalo a kdo nehodu zavinil, šetří policisté. „Řidič dodávky měl pozitivní test na drogy. Čekáme na výsledky rozboru krve,“ informoval policejní mluvčí Petr Zámečník.

Těžba ropy u Dambořic.
Těžaři našli obří ložisko ropy a zemního plynu

Policie kritickému místu věnuje dlouhodobě pozornost. „Hlídky v tomto úseku měří rychlost a dohlížejí na bezpečnosti silničního provozu. O dalším snížení maximální rychlosti v tuto chvíli neuvažujeme,“ řekl Deníku Rovnost šéf dopravních policistů na Znojemsku Robert Pešek.

Také na Břeclavsku lze prodejce u silnic potkat. Jsou třeba v Břeclavi poblíž nákupního centra na okraji města či na silnici první třídy vedoucí k Hodonínu. Lidé se tam zastavují pro meruňky, višně, broskve či okurky. „Nákup u silnice je výhodný, protože člověk nemusí chodit do velkých supermarketů. Zboží je povětšinou podle mě i čerstvější a tím pádem i chutnější,“ řekl jeden z nakupujících Michael Malík.

Na Hodonínsku policisté závažnější problémy související s prodejem u silnic nevnímají. „U nás prodej není tak rozsáhlý jako třeba na Znojemsku. Řidiči by měli dávat včas blinkr, když chtějí odbočit mimo silnici. Při výjezdu se musí řádně rozhlédnout a opět použít blinkr, aby ostatní řidiči věděli, co chce udělat,“ nastínil policista Petr Zámečník.

Ilustrační foto.
Drogy stále zabíjejí. Na jihu Moravy vede pervitin

Jak dodal, nesmí stánek prodejce zasahovat do silnice. „Kvůli prodeji se ze zákona na silnicích nesmí zastavovat vůbec,“ zakončil Zámečník.