Armáda představila své ústupky. Šlo o necelou polovinu požadavků starostů. „Území využívané armádou se po zrušení újezdu Brdy a úbytkem dalších prostor zmenšilo o třetinu. Vojáci ale musí někde cvičit. Proto je třeba zachovat potřebné prostory a přitom dbát na maximální bezpečí obyvatel," odůvodnil postoj armády ministr obrany Martin Stropnický.

Přestože vojáci vyhověli jedenácti požadavkům, třináct zamítli. „Zavřeli nás do rezervace. Ústupky nic neřeší. Podstatné je vrátit režim vstupu do újezdu do stavu před rokem 2016," ohradil se iniciátor petice Milan Pernica ze Studnic.

Ostatní tak ostrá slova nevolili. Ne všichni však odcházeli spokojení. „S Krásenskem jsme na cípu Březiny. U lesa žiju sedm dní v týdnu, nejen v určité časy v pátek a o víkendu. Přitom jsme nikdy vojáka v lesích neviděli, střelbu slyšíme zdálky. Proč nemůžeme dočasně zpřístupněný prostor využívat trvale?" ptal se starosta Kulířova Marek Veselý.

Souhlasil s ním i starosta Pustiměře Miloš Nevřala. „Je nelogické, že v pátek, v sobotu a neděli je prostor přístupný, ale ve všední dny nebezpečný. Stačilo by přece informovat obyvatele, že se v prostoru zrovna konají střelby a nesmí se tam. V jiné dny by naopak les měli volný," podotkl Nevřala.

Ministr Stropnický ujistil, že se armáda věnovala všem podnětům.

Další ústupky podle něj vylučuje zákon. Původně neměli mít obyvatelé obcí k dispozici ani dočasně zpřístupněné prostory. Následně ze zhruba patnáctihektarového újezdu armáda uvolnila šestnáct procent pro občasný pohyb lidí. Po dalších protestech to bylo sedmadvacet. Nyní uvolní dalších osm. Pětatřicet procent lesa tak bude dočasně přístupných. Náklady na přeznačení hranic dosáhnou zhruba sedmi set tisíc korun. Nové hranice mají platit nejpozději od 1. září.

Za vstup do lesů
• Před rokem 2016 armáda běžně vydávala obyvatelům obcí v okolí újezdu povolenky ke vstupu do vymezených ploch.
• Od ledna 2016 po vydání zákona o zajišťování obrany státu se povolení ke vstupu zpřísnilo. Za turistikou a sběrem plodin můžou lidé do lesa jen od páteční třetí hodiny odpoledne do neděle a ve svátky.
• To vyvolalo petici požadující původní podmínky, do které se zapojilo 19 obcí z Vyškovska a Prostějovska, podepsaly se pod ni téměř 4 tisíce lidí.