Přesně tak, ještě před chvílí soupeřům ujížděla rychlostí hodně přes sto kilometrů v hodině Romana Tomášková ze Svaté Kateřiny. „Můj sen je zajet si závod na mistrovství světa. Na autodromu v Brně. Třeba se mi to na divokou kartu za dva roky podaří," říká patnáctiletá žákyně Základní školy Erbenova v Blansku. V současnosti jezdí v kategorii Moto 3 a v seriálu Alpe Adria za malý tým PaM Racing Servis, který vede její táta Pavel Tomášek.

Na motorku, minibike, sedla Tomášková v pěti letech. A hned havarovala. „Na minibiku jsem se učila jezdit na parkovišti na brněnském autodromu. Nevěděla jsem ještě moc, jak se motorka ovládá a hlavně brzdí. No a napálila jsem to do vrat hasičům. Byl z toho menší poplach, ale naštěstí všechno dobře dopadlo. Nic se mi nestalo," směje se Romana Tomášková. Závodně s licencí jela první závod v sedmi letech.

Minibiky a Moto 3

Otce, který dělal mechanika u závodních motorek a také závodil na motokárách, doprovázela dívka na motoristických akcích už jako tříletá. Tomášková má ještě mladšího bratra, ale ten nezávodí. Tomášková postupně přešla od minibiků k padesátkám a nyní závodí ve třídě Moto 3. V konkurenci chlapců. Dívek je v těchto kategoriích totiž minimum. V seriálu Alpe Adria má za sebou Tomášková také řadu startů na zahraničních okruzích. A posbírala spoustu medailí a pohárů. „Letos jsem skončila v seriálu mistrovství republiky první. Jely se jenom tři závody na Slovakiaringu a v Mostě. V Alpe Adria jsem obsadila třetí místo. V Alpe Adria jsem obsadila třetí místo," řekla mladá závodnice.

Za sebou má také pády. Ty se však zatím obešly bez vážnějšího zranění. „Většinou jsem to odnesla modřinami a oděrkami. Zatím jsem nic zlomeného neměla. Máma už si zvykla a nemá takový strach jako dřív," uvedla motorkářka. Na okruhu sviští až dvousetkilometrovou rychlostí.

Její závodním vzorem je italský fenomén Valentino Rossi. „To je jezdec číslo jedna. Obrovská osobnost. Závodí už hodně dlouho, ale pořád má fantastické výsledky," říká závodnice Tomášková.

Ta v současnosti chodí do deváté třídy na základní školu. Poté by chtěla studovat na ekonomickém lyceu v Blansku a později zkusit vysokou školu. „Aby se člověk uživil ježděním na motorce, musí si ho všimnout nějaký velký tým se sponzory, který mu dá šanci. Samozřejmě závodník musí mít výsledky. Do motorky a závodní sezony se ovšem musí nacpat spousta peněz a je to velmi složité. Bez nejlepšího vybavení se vyhrává těžko," dodává Tomášková s tím, že její závodní sezona spolyká téměř milion korun. A sponzoři se shánějí velice těžko.