Doprovod mu na výpravách dělá manželka Lea a kamarádi. Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se podíváme do obcí Tržek a Višnáry na Svitavsku," přiblížil další putování turista z Ráječka.

Do sousedního okresu vyrazili s manželkou na nedělní výlet, který věnovali hledání smírčích křížů. „V deset sedáme do auta, trocha benzínu do nádrže a uháníme z Blanska přes Svitavy a Litomyšl. Zastavujeme v obci Tržek u mlýna a nacházíme říčku Loučná. Podle dostupných informací víme, že kříž má být asi tři sta metrů od domu číslo popisné třicet čtyři," zavzpomínal na výpravu Přibyl. Kopírovali tehdy říčku Loučnou po obou březích, ale nic.

Po kříži jako by se zem slehla. „Chtěli jsme se někoho zeptat, ale Tržek byl jak po vymření. Nakonec voláme na paní, která v zahradě věší prádlo. Ta volá zase na manžela. Byla to trefa. Pán ví, která bije, vysvětluje cestu. Dlouho se spolu bavíme o křížích, historii Tržku a jeho hledání s „minolovkou", které provozuje s kamarádem," dodal turista.

Po radě místního starousedlíka už kříž našli snadno. „Stál úplně na druhé straně, než jsme původně hledali. Šli jsme asi dva kilometry po nové cyklostezce a zase podél břehu řeky a kříž nakonec našli," poznamenal muž. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o žulový latinský kříž s porušeným levým ramenem a hlavou. Stojí na pravém břehu řeky Loučná naproti samotě U Kopeckých.

V obci Višnáry hledal Přibyl dům číslo popisné sedm, kde měla stát další kamenná památka. O kříži však místní nevěděli. Přibyl ho našel až v zahradě u jednoho z domů. Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy ho popisuje jako latinský kříž s částečně odhaleným soklem a uraženým levým ramenem. Na lícní stěně má letopočet 1706 a fragment nápisu.

Zdroj: Kamenné kříže Čech a Moravy