Po stopách těchto památek se vydáme nejen na Blanensku, ale také v dalších okresech. „V dnešním díle se vypravíme za kříži a kameny na Orlickoústecko. Do obcí Výprachtice, Verměřovice, Jablonného nad Orlicí a také do Semanína," popsal následující putování Přibyl.

Do obce Výprachtice se Přibyl vypravil z dovolené v Beskydech. Krásný bílý kříž si vyfotografoval v části obce Koburk u domu č. 23. Podle knihy Kamenné kříže Čech a Moravy se jedná o přesně a hladce opracovaný klínový kříž. Místní legenda vypráví, že na tomto místě ve třicetileté válce zabil švédský důstojník správce tamního panství.

Ve Verměřovicích měl turista z Ráječka snadné hledání. Další kamenná památka totiž stála ve stráni před tamní školou. Byl to latinský kříž z pískovce. Na přední straně s vysekanými obrazem ručního vřetene s přízí. „Kříž připomíná tragickou událost v obci. Podle místních se na tomto místě pokusil chasník vystrašit svoji milou, když se vracela z předení. Místo toho, aby se lekla a utekla, tak ho přadlena udeřila přeslenem do hlavy a zabila," popsal legendu Přibyl.

Do Jablonného nad Orlicí se Přibyl vypravil hledat dvě kamenné památky. První z nich stála ve stráni u kostela. „Stráň byla tak prudká, že jsme o společnou fotku museli požádat kolemjdoucí," usmál se muž.

Kniha Kamenné kříže Čech a Moravy kámen popisuje jako robustní kamenný památník, který má na přední straně v zapuštěné kruhové ploše reliéf tlapatého kříže. Je jeden z mála umístěných mimo západní Čechy. Druhý kříž stál u jedné z bočních stěn kostela.

V Semaníně dalo hledání dalšího kamene Přibylovi mnohem větší práci. „Ptali jsme se místních. Dva lidé nevěděli a třetí nás poslal na druhou stranu obce, kde hledáme nějaký statek, který tam vůbec nebyl. Vyšlo to až napotřetí, kdy nám poradil jeden pán. Před značkou konec obce směrem na Litomyšl odbočíte na horizontu doleva. Je před vámi kopec k lesu. Cestu zpočátku lemují domy. Pak je turistická značka a informační tabule, na ní se vše dozvíte," dodal Přibyl.

Kniha Kamenné kříže a kameny popisuje kámen jako latinský kříž s poškozenými rameny. Mezi nimi je vysekaný christogram IHC, kde písmeno C je zřejmě omyl kameníka.

Příště: Lažany, Crhov (okres Blansko), Přísnotice (okres Brno – venkov)
Zdroje: Kamenné kříže Čech a Moravy, smircikrize.e­uweb.cz, hrusovanyubrna.cz