Dnes už Kaštyl při vystoupeních hraje na opravdovou kytaru, má i vytoužený klobouk. Na pódiu s ním stojí ještě Petr Vymazal, Petr Kmeč a Martin Krajíček. „Náš název vznikl ze dvou slov. Mariachi je označení pro tradiční mexickou hudbu a folklór, něco jako je naše cimbálovka. K tomuto slovu se zpravidla vždy něco váže. My jsme při vymýšlení názvu byli na westernu a slyšeli jsem cinkání ostruh, tak jsme k tomu přidali espuelas, tedy ostruhy," popsal Kaštyl.

Později zjistil, že na světě jsou kapely s podobným názvem. „Třeba Mariachi Espuelas de Mexico. Nakonec by naše jméno mělo znít Mariachi Espuelas de Moravia," směje se a dodává, že ho ale nepoužívají, protože je moc dlouhé.

Kapela vznikla v roce 2000, prvních deset let hráli jen ve třech. V roce 2010 se k nim přidal mandolinista Martin Krajíček. „Teď jsme tedy čtyři. Často však s námi někdo hostuje. Je to taková příjemná změna. Na některých akcích vystupujeme i s tanečnicemi a tanečníky," říká Kaštyl.

Jejich tvorba vychází z tradiční mexické hudby mariachi. „Jsme však schopni zahrát i písně z české tvorby, izraelské nebo i populární country. Hrajeme tedy od každého něco, proto máme široké spektrum posluchačů," popisuje kapelník.

Vystupují zhruba čtyřikrát týdně na nejrůznějších akcích. „Třeba na mexických, českých nebo i česko-mexických svatbách," dodává. Kapela v minulosti koncertovala i v zahraničí, například v Německu, Francii, Belgii nebo Albánii.

Zvláštní je, že členové kapely společně téměř nezkoušejí. „Přiznám se, že repertoár jsme tvořili a většinou stále tvoříme takzvaně za pochodu. Většinou se domluvíme na nějaké písni a pak si to každý sám doma nazkouší. Společně to sehrajeme většinou až na koncertě. Za celou dobu působení jsme měli, a to nelžu, tak tři zkoušky," zamýšlí se Kaštyl.

MEXICKÉ NÁSTROJE

Kromě tradičních nástrojů, jako je kytara nebo housle, hrají členové kapely i na exotičtější nástroje. Jedním z nich je například guitarron, jehož se chopí Petr Vymazal. „Jedná se o mexickou basu typickou právě pro mariachi. Nikde jinde než v této hudbě se nepoužívá. Nicméně náš Petr na ni zahraje úplně všechno, to pak písně dostávají naprosto jiný rozměr," říká Kaštyl.

Pro tento nástroj si dokonce vymysleli vlastní názvy. „Říkáme mu těhotná kytara nebo úplně pracovně harmara. Je vtipné, jak se lidé po koncertech vždy seběhnou a ptají se, na co že to ten Petr hraje," směje se.

Kromě guitarronu mají v orchestru i vihuelu. „Také se jedná o tradiční mexický nástroj. Je to vlastně taková malá sestřička guitarronu. Vypadá identicky, akorát je menší," popisuje kapelník.

Na guitarron hraje Petr Vymazal, na vihuelu Martin Krajíček, který ovládá i mandolínu. Kapelník Miroslav Ramiro Kaštyl drží v ruce kytaru a poslední člen kapely Petr Kmeč housle. Všichni čtyři při hraní i zpívají.

Společně vydali jedno CD a další chystají. „Většinou radši přijedeme zahrát naživo, než aby nás lidé poslouchali zprostředkovaně přes nějaký hudební nosič. Nicméně o naši tvorbu je takový zájem, že jsme se rozhodli udělat radost i těm, kteří se na naše koncerty nedostanou a přes zimu máme v plánu natočit nové CD. Myslíme si totiž, že hudba je dar a člověk by se o ni měl podělit. A pokud kolem sebe má partu nejlepších kamarádů, jde to samo," usmívá se Kaštyl.

MARKÉTA PULDOVÁ